Přes třicet milionů nákupů zaplatili Češi v roce 2013 bezkontaktními kartami

Praha, Česká republika, 13. března 2013 – Nejnovější statistiky Visa Europe ukazují, že v roce 2013 držitelé karet Visa využili svých bezkontaktních karet k více než 30,7 milionům nákupů na území České republiky, kdy své karty jednoduše přiložili k platebnímu terminálu. Pro srovnání: v roce 2012 byly takových transakcí pouhé dva miliony, což ukazuje, že čeští zákazníci si pohodlí a rychlost platby bezkontaktní kartou velmi oblíbili. (TZ)

Bezkontaktní transakce vzrostly nejen v České republice, ale v celé Evropě a jen prostřednictvím karet Visa bylo během loňského roku provedeno rekordních 340,1 milionu bezkontaktních transakcí.

Pět největších trhů z hlediska bezkontaktních transakcí Visa za uplynulých 12 měsíců:

  • Polsko (158,7 milionu transakcí)

  • Velká Británie (94,3 milionu transakcí)

  • Česká republika (30,7 milionu transakcí)

  • Slovensko (23,1 milionu transakcí)

  • Španělsko (17,5 milionu transakcí)

Počet bezkontaktních terminálů vzrostl o 265 procent, přičemž nově se terminály objevily v řetězcích typu McDonald´s, KFC, DM Drogerie, Albert, C&A, Starbucks, Lidl, Obi, Datart, Cinema City a u mnoha dalších. Celkový počet bezkontaktních terminálů v České republice dosahuje téměř třiceti tisíc.

Statistiky ukazují i masivní nárůst bezkontaktních karet Visa v oběhu — oproti prosinci 2012 došlo k meziročnímu nárůstu o 288 procent. Celkově je nyní v České republice 1,7 milionu bezkontaktních karet Visa. Celkový počet v Evropě činí 80,6 milionu, což je proti roku 2012 zvýšení o 158 procent.

Průměrná hodnota nákupu placeného bezkontaktní kartou v České republice v roce 2013 byla 425 Kč, což zhruba odpovídá týdenní útratě v supermarketu. To ukazuje, že spotřebitelé si oblíbili bezkontaktní karty hlavně pro pohodlné pravidelné nákupy. V celé Evropě je průměrná hodnota transakce 250 Kč, což svědčí o tom, že Češi patří k nejaktivnějším uživatelům bezkontaktních karet v Evropě. „Byli jsme svědky obrovského nárůstu bezkontaktních karet Visa v České republice a zároveň rostl počet transakcí i objem takto zaplacených peněz,” říká regionální manažer Visa Europe úpro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš a dodává: „Objem v roce 2013 přesáhl 13 miliard korun, přičemž jen v prosinci se takto utratilo 2,7 miliardy korun.“

Londýňané si zase oblíbili platit bezkontaktními kartami za dopravu – v londýnských autobusech bylo bezkontaktními kartami Visa zaplaceno 10 milionů jízd. „Využití bezkontaktních karet ve Velké Británii dále poroste, v průběhu letošního roku budou tyto platby zavedeny i v londýnském metru. Chceme, aby platby nižších částek byly co nejrychlejší a nejpohodlnější. Naši zákazníci ve Velké Británii jasně vidí, že právě bezkontaktní karty jim toto umožňují,“ uzavírá Alzettová.

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je společnost zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 zemích Evropy.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a vytváří infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků i vlád. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Asociace Visa Europe poskytuje vysoko objemový a zároveň nízkonákladový obchodní model, který svým členům nabízí široké spektrum služeb. Přebytek jejích investic je znovu reinvestován do podnikání podniku a zároveň použit ke zhodnocení kapitálu a rezerv.

V Evropě nyní existuje 500 milionů karet Visa, přičemž každé euro z 6,50 euro je utraceno právě touto kartou. Téměř 80% obchodu společnosti Visa Europe tvoří debetní karty. Do září loňského roku byly tímto typem karty utraceny 2 biliony Euro, přičemž útraty v místech prodeje se zvedly o 8,5% na 1,4 bilionu Euro. Roční útraty prostřednictvím online nakupování se poprvé vyšplhaly na 240 miliard euro, což je meziroční nárůst od 20%.

Asociace Visa Europe byla založena v roce 2004. Je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti fungují s cílem zajistit bezchybné globální platby Visa. Jakožto specializovaný evropský platební systém dokáže Visa rychle a pružně reagovat na konkrétní požadavky evropských bank a jejich klientů – držitelů karet i obchodníků. Zároveň efektivně pomáhá naplňovat cíl Evropské komise tj. vytvoření skutečného vnitřního platebního trhu.

Více informací na www.visaeurope.com