Čistič GameOver Zeus od Kaspersky Lab

Americká FBI minulý týden oznámila odhalení a omezení botnetu GameOver ZeuS, vydání zatykače na jeho provozovatele Jevgenije Michajloviče Bogačeva z Ruska a zabavení serverů ransomwaru Cryptolocker, který autoři Gameoveru šířili také. Společnost Kaspersky Lab vydala bezplatný nástroj na odstranění hrozby z infikovaného počítače a varuje před dalšími podobnými útoky. (TZ)

GameOver ZeuS krade z infikovaných počítačů finanční data a pokud jich nedostane dost, nasadí jeho autoři taky Cryptolocker, který zablokuje počítač a uživatele vyzve k zaplacení výkupného, nebo data nenávratně zašifruje. K vyčištění počítače od GameOveru Kaspersky Lab nabízí bezplatný nástroj TDSSKiller. Ten lze stáhnout zde.

„Tento druh hrozeb není neobvyklý. V naší laboratoři narazíme na 315 tisíc unikátních vzorků denně, včetně bankovních trojských koní, ransomwaru a mnoho dalších druhů malwaru. Originální kód ZeuSu byl na webu k dispozici léta a má stovky tisíc variant, jelikož útočníci, jakmile se zmocní počítače, chtějí mít nad ním kontrolu co nejdéle to jde,“ řekl přední bezpečnostní analytik Kaspersky Lab David Emm.

Produkty Kaspersky Lab detekují vedle jiných variant ZeuSu GameOver malware pod označením Trojan-Spy.Win32.Zbot. Cryptolocker má označení Trojan-Ransom.Win32 nebo pro specifické druhy tohoto malwaru Trojan-Ransom.Win32.Blocker.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 16 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení domácím uživatelům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares – August 2013“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2012.