Průměrné rychlosti mobilního připojení se u operátorů pomalu srovnávají

Nejrychlejší síť LTE měla v květnu Telefónica O2, která dosáhla rychlosti      26,3 Mbit/s následovaná společnosti T-Mobile s rychlostí připojení 24,4 Mbit/s a s odstupem společností Vodafone s rychlostí 14,2 Mbit/s. Trend přibližování rychlosti sítí LTE Telefóniky O2 a T-Mobilu bude po vzájemné dohodě uvedených operátorů o sdílení vysiláčů pokračovat. Vodafone ale konkuruje v sítí 3G, kde naměřená rychlost serverem DSL.cz za měsíc květen byla 7,7 Mbit/s, následovaná Telefónikou O2 s rychlostí 6,07 Mbit/s a T-Mobilem s rychlostí 6,04 Mbit/s. (TZ)

Sítím LTE pomáhá veliký rozmach používání chytrých telefonů a tabletů, které využívají všechny možnosti připojení a tím pádem mohou být jejich uživatelé stále „on-line“. Různé možnosti připojení jsou výhodné v případě výpadků sítí 2G, kdy starší mobily bez podpory standardu 3G a 4G LTE jsou bez signálu a naopak chytré telefony takový výpadek v podstatě nezaznamenají.

V současné době dochází k postupným úpravám mobilních aplikací DSL.cz za účelem zvýšení přesnosti jejich měření. Vydání dalšího zpřesňujícího update je předpokládáno na polovinu června.

Rychlosti připojení jednotlivých operátorů v květnu 2014.

http://www.dsl.cz/pic/clanky/2014/clanky/tb1.png

http://www.dsl.cz/pic/clanky/2014/clanky/tb2.png

O DSL.cz

Server DSL.cz je historicky nejstarší měřák internetové rychlosti v ČR s více než 1 milionem měřeními rychlosti internetu měsíčně. Jeho provozovatelem je ASPA, a.s. – majitel internetového obchodu WiFi.ASPA.cz s nejširší nabídkou zařízení a příslušenství pro bezdrátové sítě. Společnost dále provozuje rezervační ubytovací systém HOTELY.cz s nabídkou lázeňských a wellness pobytů a komunitní server Odpovědi.cz. Nejmladším projektem akciové společnosti ASPA je Aspa Mobile zaměřená na vývoj mobilních aplikací.