Kaspersky Lab se přidal k boji proti malwaru Shylock

Společnost Kaspersky Lab se aktivně zapojila do aliance bezpečnostních úřadů a soukromých společností proti bankovnímu trojskému koni Shylock. Spojenými silami potírají internetové domény a servery sloužících jako základna pro pokročilou zločineckou kybernetickou infrastrukturu trojského koně, který napadá bankovní systémy po celém světě. (TZ)

Minulý týden začaly bezpečnostní úřady narušovat systém, na němž provoz Shylocku závisí. Akce zahrnovala zabavení serverů tvořících ovládací C&C systém trojského koně a také převzetí kontroly nad doménou, již Shylock používá ke komunikaci mezi napadenými počítači.

Operace koordinovaná britskou National Crime Agency (Národní kriminalistická agentura, NCA) spojila v boji proti hrozbě partnery z bezpečnostních úřadů a soukromého sektoru, vedle Kaspersky Lab také Europol, FBI, BAE Systems Applied Intelligence, Dell SecureWorks a britskou GCHQ (Government Communications Headquarters). Vyšetřování bylo řízeno z operačního centra Europolu (EC3) v nizozemském Haagu.

Během operace byly objeveny dosud neznámé části infrastruktury trojského koně, jehož jméno Shylock odkazuje na postavu ze Shakespearova Kupce benátského. Ve svém kódu totiž obsahuje úryvky z tohoto díla. Shylock infikoval po celém světě nejméně 30 tisíc počítačů s OS Microsoft Windows. Ukazuje se, že nejvíce napadal počítače ve Velké Británii, nicméně škodlivý kód útočil i na cíle v USA, Itálii a Turecku. Předpokládá se, že podezřelí útočníci sídlí v jiné zemi.

Oběti byly infikovány kliknutím na podvodný odkaz a poté si nevědomky stáhly a spustily malware. Shylock se pak snažil získat přístup k prostředkům na obchodním či osobním bankovním účtu a převést je na účty zločinců.

Uživatelé používající automatické aktualizace systému jsou mimo nebezpečí. Více informací je k dispozici na stránkách zákaznické podpory:

http://support.microsoft.com/gp/cu_sc_virsec_master

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 16 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení domácím uživatelům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares – August 2013“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2012.