ČTÚ spustil mapu pokrytí mobilním broadbandem

Praha, 9. prosince 2014 – Český telekomunikační úřad zveřejnil mapu pokrytí České republiky vysokorychlostním mobilním internetem. Aplikace na stránce lte.ctu.cz/pokryti zohledňuje nejen sítě LTE spuštěné na kmitočtech z loňské aukce, ale i na kmitočtových přídělech udělených v dřívější době. (TZ)

ctu-pokryti

Mapa pokrytí zobrazená na stránkách ČTÚ vychází výhradně z výpočtů na základě podkladových dat od operátorů. Využívá nejpřesnější model šíření signálu typu bod-plocha, který je v rámci Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), odborné mezinárodní organizace pod OSN, k dispozici. Model zohledňuje podrobnou analýzu terénu mezi vysílačem a přijímačem a zahrnuje všechny v úvahu přicházející modely šíření rádiového signálu. Model je vhodný i pro výpočty v malé vzdálenosti od vysílače, což je podstatné pro analýzu pokrytí signálem u buňkových sítí.

Od skutečného pokrytí signálem se může mapa projektovaná na základě výpočtů v některých případech lišit, a to zejména uvnitř budov. Skutečné pokrytí je závislé na podmínkách příjmu a je ovlivněno mnoha vedlejšími faktory, jako jsou například profil terénu mezi vysílačem a přijímačem, materiál stěn, okolní zástavba a vlastnosti přijímací antény mobilu.

Vedle prezentace mapy pokrytí vyvíjí ČTÚ ve spolupráci se sdružením CZ.NIC aplikaci pro individuální měření datových sítí. Spuštění této aplikace pro spotřebitelskou veřejnost úřad předpokládá nejpozději v první polovině příštího roku.