Podvodníci se Vás snaží vyděsit

Praha, 10. ůnora 2015  – Společnost ALWIL Trade, spol. s r.o., dodavatel komplexních informačních technologií a distributor produktů avast! pro český a slovenský trh, komentuje prostřednictvím Romana Veselého, specialisty na bezpečnostní produkty, stávající vlnu podvodných e-mailů. (TZ)

Internetoví podvodníci neustále mění svou taktiku a přicházejí s novými triky. Aktuální „inovací“ je záplava e-mailů, které se snaží vzbudit v uživateli paniku, a tím jej přimět kliknout na podvodný připojený soubor. Text e-mailu tvrdí, že uživatel zakoupil na splátky zboží v e-shopu, nyní řádně nesplácí a provozovatel žádá o stržení dlužné částky z účtu.

„Něco právní hatmatilky a podrobnosti v příloze – jak praví oblíbená věta podvodníků. Pokud zmatený či vystrašený příjemce zprávy bezmyšlenkovitě klikne na připojený soubor, spustí se škodlivý program, “ říká Roman Veselý. „Bohužel je aktuální kampaň jednou z nejmasivnějších z poslední doby. Příslušný e-mail mířil k milionům českých uživatelů Internetu. Podvodníci jsou přitom navíc poměrně sofistikovaní, protože průvodní text byl psán gramaticky téměř správnou češtinou, a v tomto ohledu tedy nevzbudil v každém podezření; nakonec pár pravopisných chyb občas nacházíme i v legitimní korespondenci.“

Útočníci rovněž třeba věděli, jak oblíbeným e-shopem je v tuzemsku Mall.cz, a tak zneužívali mj. právě tuto značku. Řada příjemců dopisu na Mall.cz opravdu nakoupila (a třeba i na splátky), takže jim průvodní text mohl přijít rámcově věrohodný.

„Zatím nevíme, kolik obětí se takhle útočníkům podařilo napálit a jaké jim způsobili škody. Případ ale ukazuje, že od doby prvních triků typu I Love You nebo příloh slibujících nahé celebrity, podvodníci urazili značný kus cesty,“ uvádí dále Veselý.

Dnes se vydávají za poštovní nebo přepravní služby, e-shopy i banky, tvrdí uživateli, že má zkontrolovat či aktualizovat své údaje, tváří se jako informace o zásilce, objednávce nebo reklamaci. Také e-mailová adresa odesilatele může vypadat jako legitimní, podvodníka dnes už nutně neodhalíte ani pomocí jazyka průvodní zprávy. Nástroje kybernetické kriminality se navíc prodávají na černém trhu jako služba a množství nebezpečných podvodníků tak roste s tím, že už se nemusí jednat o lidi technicky nijak speciálně zdatné.

Takže pozor:

  • Při otevírání příloh e-mailu buďte maximálně opatrní a přílohy z nějak podezřelých dopisů nebo dopisů od neznámých adresátů zcela ignorujte.
  • Rozhodně se vyplatí používat antivirovou ochranu došlé pošty i program (webový štít), který zablokuje škodlivé odkazy v e-mailu.
  • Jakmile se škodlivý program jednou spustí, může už útočník často Váš zcela ovládnout. To znamená třeba zašifrování jeho obsahu a požadavek výkupného nebo získání přístupových údajů k Vašemu on-line bankovnictví.
  • Navíc Váš infikovaný počítač může být i firemní a pak je riziko možných škod ještě mnohem vyšší.

O společnosti ALWIL Trade
ALWIL Trade, spol. s r.o. je stabilní českou společností působící na českém trhu od roku 1991. Zaměřuje se na komplexní dodávky informačních technologií, návrhy a realizace projektů, dodávky serverů, diskových polí, zálohovacích systémů, síťové infrastruktury, antivirových technologií, správu IT a outsorcing. ALWIL Trade je také dodavatelem osobních počítačů, notebooků a tiskáren. ALWIL Trade je distributorem produktů avast! pro ČR a Slovensko. K významným partnerům patří společnosti HP a VMware. Společnost má zaveden integrovaný systém řízení a je držitelem certifikátů kvality poskytovaných služeb ISO. www.alwil.com .