Vysoká míra obnovy registrací domény .eu pokračovala i ve 4. čtvrtletí 2014

Brusel 12. února 2015 – Podle aktuální Zprávy sdružení EURid, spravujícího registr domén .eu, bylo během posledního čtvrtletí 2014 obnoveno 79 % jmen
s evropskou koncovkou. Vysoká loajalita zákazníků domény eu. se tak potvrzuje osmým rokem po sobě. Ke konci posledního čtvrtletí minulého roku EURid evidoval 3, 91 milionů domén, což představuje meziroční nárůst nových registrací o 5,3 %. (TZ)

Doména nejvyšší úrovně zakončila čtvrtletí i rok s ročním nárůstem ve výši 5,3 %, což představuje celkem 197 715 nových registrací.

„EURid s potěšením oznamuje, že na konci roku 2014 celkový počet registrací dosáhl výše 3,91 miliónů jmen. Tohoto vynikajícího výsledku jsme dosáhli nejenom díky vzrůstajícímu zájmu o doménu .eu, ale i díky loajalitě našich registrátorů a držitelů doménových jmen, kteří začali spojovat EURid s naším zaměřením na zájmy zákazníků,“ komentoval situaci výkonný ředitel Marc Van Wesemael.

Během čtvrtého čtvrtletí 2014 vzrostl počet .eu registrací o 31 584 doménových jmen.
Z nich 5 499, neboli 2,5 % tvořily víceleté registrace. Zdaleka nejběžnější délkou registrace u víceletých registrací byly dva roky – 62 % z nich bylo ve 4. čtvrtletí učiněno na dva roky.

Celkový počet registrací .eu vzrostl v 19 z 28 členských států EU. Polsko, Řecko
a Itálie zaznamenaly nárůst přesahující 5 %.

Úplné znění zprávy je ke stažení na adrese http://link.eurid.eu/reports.

O .eu a sdružení EURid

Internetová doména .eu patří mezi největší domény nejvyšší úrovně na světě a spojuje více než 500 milionů lidí v 31 zemích do jedné internetové identity. Od roku 2005, kdy byla tato doména otevřena
k registraci, bylo zaregistrováno přes 3,9 milionů doménových jmen .eu. Mnoho společností
a obchodních značek využívá internetových stránek s doménou .eu k tomu, aby jasně vyjádřily svou evropskou identitu a své obchodní ambice.

EURid je nezisková organizace, která spravuje doménu nejvyšší úrovně .eu na základě veřejné soutěže a jmenování Evropskou komisí. Sdružení EURid spolupracuje s více než 750 akreditovanými registrátory a zajišťuje podporu ve 24 úředních jazycích EU. Organizace EURId získala certifikaci v oblasti bezpečnostního standardu ISO27001 v roce 2013 jako součást své pokračující aktivity v oblasti bezpečnosti dat. Organizace EURid je zaregistrována v programu EU EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), což je vyjádřením jejích ekologických závazků. EURid má své ústředí v Bruselu (Belgie) a regionální kanceláře v Pise (Itálie), Praze (Česká republika) a Stockholmu (Švédsko). Více informací na: http://www.eurid.eu.