Význam cloudových řešení celosvětově roste, IT profesionálové zdůrazňují výhody hybridního cloudu

PRAHA, 19. února 2015: Společnost EMC dnes zveřejnila zjištění celosvětové studie uskutečněné mezi 10 451 pracovníky s rozhodovací pravomocí v oblasti IT, kterou ve 33 zemích včetně České republiky realizovala společnost Vanson Bourne. Tato studie zjišťovala, jaké po celém světě panují názory na měnící se roli IT v dnešních organizacích. Průzkum ukázal, že globálně roste zavádění cloud computingu. Většina respondentů přitom jako upřednostňovanou možnost uvedla hybridní cloud, zejména díky větší pružnosti a vyšší úrovni zabezpečení. (TZ)

Respondenti se domnívají, že IT oddělení je nyní více než kdy dříve klíčovým prvkem pro rozvoj podnikání, přitom však ztrácí kontrolu nad výdaji. Aby mohla přispívat k růstu podnikání, musejí IT oddělení podle většiny respondentů fungovat jako interní zprostředkovatelé služeb na vyžádání. Tento trend spolu s rostoucím nedostatkem pracovníků s potřebnými dovednostmi zvyšuje zájem IT profesionálů o hybridní cloud.

Hlavní zjištění průzkumu:

    • Význam cloud computingu pro IT oddělení stále roste.
    • Od roku 2013 se přijetí hybridního cloudu zvýšilo o 9 % a hybridní cloud již nasadila více než čtvrtina (27 %) respondentů z celosvětového průzkumu.
    • Podle 64 % respondentů je hybridní cloud zapotřebí kvůli své pružnosti a zabezpečení.

 

  • Vzhledem k tomu, že IT oddělení ztrácejí kontrolu nad výdaji, 71 % respondentů se domnívá, že IT oddělení musejí začít fungovat jako interní zprostředkovatelé služeb na vyžádání, pokud chtějí napomáhat růstu firmy.

 

  • Avšak 35 % respondentů se domnívá, že jejich organizace nemá dostatečnou úroveň dovedností a znalostí pro dosažení obchodních priorit.

Mezi další důležitá zjištění průzkumu patří:

Výzvy a podněty pro zavádění hybridního cloudu

    • I když 71 % respondentů upřednostňuje strategii, kdy IT oddělení slouží jako interní zprostředkovatel služeb na vyžádání, z dat průzkumu vyplývá nedostatečná důvěra IT oddělení ve svou vlastní schopnost napomáhat růstu podnikání.
    • 35 % respondentů se domnívá, že jejich organizace nemá dostatečnou úroveň dovedností a znalostí pro dosažení obchodních priorit.

 

  • 69 % respondentů zastává názor, že během nadcházejícího roku až dvou bude pro jejich organizaci zásadní vyškolit zaměstnance IT oddělení tak, aby udrželi krok s dopady megatrendů, k nimž patří cloud, mobilní zařízení, sociální sítě a Big Data.

Rostoucí význam hybridního cloudu a automatizace

Velký důraz se proto klade na automatizaci a inovace, jako je hybridní cloud.

  • Od roku 2013 se přijetí hybridního cloudu zvýšilo o 9 % a celosvětově je míra jeho zavádění na úrovni 27 %. Nejvyšší (28 %) je přitom v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky (EMEA), dále následují regiony Latinské Ameriky (24 %) a Asie, Tichomoří a Japonska (24 %).
  • Přibližně dvě třetiny respondentů (64 %) se domnívají, že hybridní cloud je zapotřebí kvůli své pružnosti a zabezpečení.
  • 74 % zastává názor, že pro růst firmy je nezbytná větší automatizace její infrastruktury.

Budoucnost cloudu a nedůvěra vůči veřejnému cloudu

  • I když mnoho organizací již zavedlo cloudové služby, ale jen 16 % respondentů by souhlasilo s hostováním jakékoli aplikace ve veřejném cloudu.
  • Mezi aplikace, které by se většina respondentů zdráhala umístit do veřejného cloudu, patří finanční plánování (39 %), řízení lidského kapitálu (35 %) a ERP (32 %).
  • V čele zavádění cloudu stojí rozvinuté trhy s vyspělejšími IT ekonomikami. Na rozvíjejících se trzích se přitom projevuje větší averze vůči rizikům, o čemž svědčí nižší celková míra zavádění cloudu.
  • Na rozvíjejících se trzích ale panuje pozitivnější názor na to, jaké možnosti IT oddělením nabízí hybridní cloud – 79 % respondentů očekává, že megatrendy, jako je cloud, mobilní zařízení, sociální sítě a big data, jim poskytnou konkurenční výhodu (oproti 75 % v rozvinutých zemích), a 67 % se domnívá, že kombinace veřejného a privátního cloudu zvýší zabezpečení a pružnost (oproti 60 % v rozvinutých zemích).

Podrobnější výsledky, včetně přehledů pro jednotlivé země, najdete na adrese http://www.emc.com/campaign/global/forum2014/survey.htm.

Citace představitelů společnosti EMC

Jeremy Burton, prezident pro produkty a marketing, EMC Corporation:

„IT oddělení v podnicích jsou stále pod nesmírným tlakem na zvyšování kvality služeb při současném snižování nákladů. V důsledku toho společnosti přecházejí na vyšší úroveň IT infrastruktury, čemuž napomáhají inovace, jako je hybridní cloud. Očekáváme, že jejich zavádění bude pokračovat i v roce 2015, protože společnosti hledají automatizované, inteligentnější a zabezpečenější služby.“

Josh Kahn, senior viceprezident pro globální řešení, EMC Corporation:

„I přes velice pozitivní výsledky, co se týče zavádění cloudových služeb, stále zbývá hodně práce. Země s pokročilejším IT prostředím se tolik nebojí rizik, a proto vykazují nejvyšší úroveň zavádění těchto technologií. Rozvíjející se trhy jsou pochopitelně opatrnější a zjišťují, jaký dopad bude mít cloud na jejich místní firmy nyní a v budoucnu. Z toho důvodu bude hybridní cloud na rozvíjejících se trzích stále populárnější – společnosti získají výhody cloudu a přitom si stále zachovají kontrolu nad svými daty a jejich důvěrnost.“

Metodika průzkumu

Údaje průzkumu byly získány z registrací na konferenci EMC Forum 2014, formou série nepovinných otázek uvedených v registračním formuláři. Každý respondent také poskytl údaje o oboru podnikání a velikosti své organizace. Na dotazy odpovídalo celkem 10 451 respondentů ze  33 zemí:

  • Asie, Tichomoří a Japonsko: Austrálie, Filipíny, Hongkong, Indie, Indonésie, Japonsko, Jižní Korea, Thajsko a Tchaj-wan
  • EMEA: Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Izrael, Katar, Německo, Nigérie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rusko, Saúdská Arábie, skandinávské země, Spojené arabské emiráty, Spojené království, Španělsko, Turecko
  • Severní a Jižní Amerika: USA, Brazílie, Chile, Kolumbie a Mexiko

O společnosti EMC

Společnost EMC Corporation je globálním lídrem, který umožňuje firmám a poskytovatelům služeb transformovat jejich každodenní fungování a poskytovat IT jako službu. Základem této transformace je cloud computing. Prostřednictvím inovativních produktů a služeb společnost EMC urychluje přechod ke cloud computingu, a napomáhá tak IT oddělením ukládat, spravovat, chránit a analyzovat jejich nejcennější aktiva – informace – dynamičtějším, důvěryhodnějším a nákladově efektivnějším způsobem.
Společnost EMC Czech Republic je tuzemskou pobočkou americké společnosti EMC Corporation, vedoucí světové firmy v oblasti produktů, služeb a řešení pro ukládání a správu informací. V České republice je EMC zastoupena od roku 1999 a mezi její klienty patří mimo jiné přední české telekomunikační společnosti a finanční instituce. Informace o produktech a službách společnosti EMC naleznete na adrese www.emc.com.