BSA spustila nábor placených „lovců“ pirátů, na odměnách mohou získat přes miliardu korun

PRAHA, 15. dubna 2015 — Protipirátská organizace BSA | The Software Alliance (BSA) na Facebooku spustila kampaň na nábor placených „lovců“ pirátů: Odměna za ohlášení pirátů aneb Nahlášení pirátství odměníme až 300 tisíci korunami. Inzeráty odkazují k webu www.softwarelegalne.cz, kde jsou k dispozici smluvní podmínky a je možné ihned podat oznámení. (TZ)

  • BSA vyplácí 10procentní podíl z celkové výše odškodnění.
  • Zacíleno je na firmy užívající nelicencovaný software v hodnotě stovek tisíc až milionů korun.
  • V Česku se užívá pirátsky 34 % softwaru v tržní hodnotě 3,6 miliardy korun.
  • Celková výše odškodnění může být až trojnásobek původní ceny softwaru.
  • Lovci pirátů tak mohou na odměnách získat přes miliardu korun.

„Vyplácíme 10procentní podíl ze zaplaceného odškodnění, a to ve výši až 300 tisíc korun. Odměnu oznamovatel obdrží až v okamžiku úspěšného vyřešení případu, tedy zaplacení náhrady škody,“ říká Jan Hlaváč, zástupce BSA, která sdružuje významné výrobce softwaru, například firmy Adobe, Autodesk nebo Microsoft.

Kampaň vychází z konceptu odměn pro oznamovatele korupce. Jejím cílem je získat více informací o firmách užívající nelicencovaný software v řádech stovek tisíc až milionů korun. „Chceme se dostat k velkým případům pirátství, k firmám, jež bezostyšně vydělávají peníze na kradeném softwaru,“ vysvětluje Jan Hlaváč.

Odměny mají motivovat oznamovatele ke spolupráci při dokazování trestné činnosti. „Kompenzují také čas a úsilí, které věnuje oznamovatel spolupráci na řešení případů pirátství, tedy při odhalování a prokazování porušování autorského práva k softwaru,“ dodává Jan Hlaváč.

Obdobný protipirátský program BSA úspěšně provozuje ve Velké Británii, Švédsku, v USA, Jižní Africe a nově i v Německu. Česká BSA odstartovala pilotní program v roce 2013 a získává v průměru několik oznámení týdně.

Lovci pirátů mohou na odměnách získat přes miliardu korun

Téměř každý třetí program je nelicencovaný. Podle poslední analýzy se v Česku užívá pirátsky 34 % softwaru a softwarové firmy tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

Poškození výrobci softwaru mohou požadovat odškodnění až ve výši trojnásobku původní ceny softwaru. „Mohou žádat náhradu nelicencovaného softwaru a navíc dvojnásobek této hodnoty jako formu odškodnění. V souhrnu tak potenciál odměn přesahuje miliardu korun,“ dodává Jan Hlaváč, zástupce BSA.

Firmy užívající nelegální software většinou podnikají v oblasti služeb, designu, inženýrství a architektury. Nejčastěji se nelegálně užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). BSA registruje nejvíce případů pirátství ve firmách, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců.

PŘÍLOHA: Podrobné informace k facebookové kampani BSA

Kampaň bude probíhat v průběhu dubna a května. Zaměřena je na věkovou skupinu 25–45 let, převážně osoby se zájmem o techniku, pracující ve středně velkých firmách ve větších městech.

Titulek: Odměna za ohlášení pirátů

Sdělení: Víte o nelegálním softwaru na pracovišti?

Odvaha se vyplácí, získejte až 300 tisíc Kč.

Stránka kampaně: www.softwarelegalne.cz

Obrázek inzerátu:

 

 

O protipirátské organizaci BSA
BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed. Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.