Nahlásit problémy s příjmem TV signálu lze i přes nový zjednodušený formulář

Praha, 23. července 2015 – Český telekomunikační úřad ještě více usnadnil nahlášení potíží s televizním signálem. K těm ve zcela výjimečných případech může docházet v souvislosti se spouštěním sítí LTE. Nově je k dispozici zjednodušený interaktivní PDF formulář, který tak doplňuje dosud existující prostředky pro hlášení rušení televizního signálu. (TZ)

Nejčastěji lidé problémy s příjmem televize oznamují telefonicky nebo e-mailem na příslušné oblastní pracoviště ČTÚ. Dále je možné využít formuláře pro hlášení jakéhokoliv rušení rádiového příjmu. Nově zpřístupněný PDF formulář je ale výrazně jednodušší. ČTÚ jeho prostřednictvím získá jen informace nezbytné pro prověření situace.

Každým podnětem se ČTÚ zabývá. Z dlouhodobé statistiky vyplývá, že navzdory spouštění dalších vysílačů nepřibývá počet zjištěných případů rušení. Měsíčně jde o několik desítek zjištění. Důvodné je však jen zhruba každé druhé oznámení. Polovina závad připadá na vrub nedostatečné úrovně signálu nebo nedostatkům na straně přijímacích zařízení. Pravděpodobnost rušení vzrůstá v oblastech příjmu televizních kanálů 59 a 60, v oblastech s nižší úrovní signálu DVBT při použití aktivní pokojové nebo jakékoliv jiné náhražkové antény.

ČTÚ již při přípravě aukce kmitočtů pro širokopásmový mobilní internet pamatoval na riziko kolize signálu LTE s terestrickým digitálním vysíláním DVB-T a přijal celou řadu preventivních opatření. Mimo jiné již tehdy experimentálně ověřil dopad provozu sítě LTE v pásmu 800 MHz na příjem digitální televize, zřídil informativní sekci na svém webu, proškolil servisní firmy v problematice odstraňování rušení a informoval zástupce obecních samospráv o tom, jak při problémech s příjmem signálu postupovat.