Česko má unikátní aplikaci pro odhalování rizik lesních požárů

Praha 17. srpna 2015 – Sucha, které každoročně sužují Českou republiku, zvyšují nebezpečí lesních požárů. Těm lze ovšem účinně předcházet. Pomoci má kosmický projekt SAFETREE společností GISAT a Sprinx Systems. Ten na základě družicových snímků dokáže identifikovat lesní porosty náchylné k rychlému rozšíření požárů. SAFETREE je financován Evropskou kosmickou agenturou. (TZ)

„Námi vyvinutý software analyzuje družicové snímky, na jejichž základě určuje vlhkostní podmínky v lesních porostech, a tak identifikuje nebezpečí šíření požáru,“ popisuje princip fungování software ředitel Sprinx Systems Jiří Čáp.

V současnosti se přitom nebezpečí požáru vyhodnocuje jednak na základě předpovědi počasí, jednak na základě odhadů expertů. Faktický stav vegetace v lesích tedy není brán na zřetel. Projekt SAFETREE na základě spektrální analýzy satelitních snímků dokáže určit, nakolik je lesní porost suchý, a tedy nakolik je ohrožen požárem. „Metoda poskytuje podrobnou prostorovou informaci o stavu vegetace v lesích a tím pomáhá lepšímu plánování ochrany lesních porostů před požáry,“ říká Jana Slačíková ze společnosti GISAT.

Za tento rok jen ve státem vlastněných lesích hořelo 142 krát a škoda na státním majetku prozatím dosáhla 3,7 milionu korun. Projekt SAFETREE má přitom za sebou studii proveditelnosti a Česká republika by jej tak již mohla začít implementovat do systémů včasného varování.

Dokumentaci projektu SAFETREE je možné nalézt na webu ESA: https://artes-apps.esa.int/projects/safetree

O společnosti Sprinx Systems

Společnost Sprinx Systems se specializuje na vývoj, prodej, implementaci a správu obchodních systémů. Vyvíjí webová řešení, poskytuje služby v oblasti hostingu a správy aplikací a je významným dodavatelem produktů HPC (High Performance Computing). Společnost působí i ve Spojených státech amerických, kde má v Los Angeles pobočku. Více naleznete na http://www.sprinx.com.