Embarcadero nabízí nový přehled výkonu databází typu 24/7 a možnost týmové spolupráce v nové verzi sady nástrojů DB Power Studio 2016.

PRAHA – 22. 9. 2015 – Embarcadero Technologies, vedoucí společnost v oboru softwarových řešení pro vývoj aplikací a databází, oznámila dostupnost produktu Embarcadero® DB PowerStudio® 2016, sady oceňovaných databázových nástrojů. Tato obsažná sada poskytuje správcům databází a datovým profesionálům nástroje pro správu, vývoj, vylepšování výkonu a sledování databází na mnoha platformách. Pomáhá tak zvyšovat produktivitu, oživovat výkonnost databází a dostupnost dat. DB Power Studio se pyšní novými vlastnosti pro přehled výkonu databází v čase a je plně integrováno s přiloženým nástrojem Embarcadero® DB Team Server, prvním dostupným řešením týmového propojení pro databázové profesionály, nabízejícím sdílená úložiště, statistiky výkonnosti a “zdraví” databází včetně možností spolupráce a komunikace mezi členy týmu či různými rolemi. (TZ)

Sada DB PowerStudio 2016 obsahuje DBArtisan® 2016, na databázově platformě nezávislé řešení správy, monitorování a vylepšování výkonu s možností týmové spolupráce. Dále obsahuje Rapid SQL® 2016, jediné inteligentní integrované vývojové prostředí pro jazyk SQL na trhu, které umožňuje vývojářům a správcům databází vytvářet výkonný kód SQL pro všechny databázové systémy z jediného uživatelského rozhraní. Nový přídavný nástroj Performance IQ poskytuje produktům DBArtisan 2016 i Rapid SQL 2016 možnost správy výkonu databází. Databázoví profesionálové, kteří zhusta bojují s nekonečnými problémy výkonu databází, nyní mohou získat velice přesný a podrobný náhled na práci a výkon databáze. Získané informace jim pomohou databázi aktivně řídit a odstraňovat úzká místa jejich výkonu.

“Prostý pohled na okamžité hodnoty výkonu databází v dnešní době již nestačí. Datoví profesionálové potřebují, aby jim každodenně používané nástroje poskytovaly podrobný pohled v reálném čase a pomohly jim předcházet problémům vážícím se k výkonu a úložištím, zvýrazňovat trendy a růst objektů v čase a nacházet úzká místa výkonu databází”, říká pan Michael Swindell, starší viceprezident pro produkty u společnosti Embarcadero. “DB Power Studio 2016 posunuje správu a vývoj databází o hodně dál; nabízí zabudovanou správu výkonu kódu v jazyce SQL, týmovou spolupráci a monitorované statistiky jako je třeba zdraví databáze, aby tato sada nástrojů poskytla dostatek podrobných dat nutných pro zajištění rychlého a nepřerušovaného výkonu databází bez nepříjemných překvapení. DB PowerStudio 2016 přináší zásadní převrat správy výkonu databází bez ohledu na jejich typ či výrobce tím, že zajišťuje provozní integritu, trvalou dostupnost dat a týmovou spolupráci a přehled v těch nejsložitějších prostředích.”

Nová technologie optimalizace kódu SQL přináší velice výkonnou správu databází:

Nástroj Performance IQ, který je dodáván jako doplněk DBArtisan 2016 a Rapid SQL 2016, trvale (24/7) monitoruje zvolené databáze. Najde a ukáže skryté problémy snižování výkonu a vizuálně zobrazí základní příčiny všech hlavních oblastí výkonu DMBS. Jeho vlastnosti a přínosy jsou například:

  • Podrobnější pohled do chování databáze: zabudovaná měření a analýzy výkonu umožní uživatelům rychle porozumět nejdůležitějším příkazům SQL, které mají vliv na historii růstu počtu vstupně/výstupních operací nebo velikosti tabulek a indexů i vliv “hlučných sousedů”, tedy veškerých faktorů, ovlivňujících výkon databáze (spuštěné procesy, aplikace, limity úložného prostoru, šířka komunikačního pásma, atd.).
  • Analýza kódu SQL: editor kódu SQL je schopen ukázat, jak kód SQL pracoval v uplynulém čase a v průběhu jeho oprav a úprav. Ukáže též, jak vzniká kolísání výkonu; trvale poskytuje okamžitou nápovědu k vylepšení kódu SQL (poskytovanou nástrojem Performance IQ), upozorňuje uživatele na to, jak kardinalita sloupců nebo zkreslení dat mohou ovlivnit výkon příkazu SQL a navrhuje nové indexování, pokud by jeho přidáním získal výkon SQL.
  • Nové “wait-based” monitorování a upozorňování 24/7: nový způsob pozorování výkonu, založený na odhalování bodů, které mohou vyvolat požadavek na prodlevu, pomáhá správcům databází iniciativně chápat a ovládat dané databázové prostředí. “Cestování v čase” dovolí uživatelům rychle rozpitvat minulé problémy v okamžiku, kdy nastaly a daleko lépe porozumět odchylkám od běžných trendů. Uživatelsky plně nastavitelné upozorňování zajistí, že nedojde k žádným překvapením.

Centralizovaná správa databází, spolupráce a upozorňování:

DB PowerStudio 2016 obsahuje i nástroj DB Team Server. Jde o převratnou platformu pro spolupráci správců databází, která poskytuje holistický (celostní) pohled na prostředí podnikových databází a tím pomůže lépe analyzovat a ovládat podnikové datové zdroje. DB Team Server nabízí základní monitorování a rozesílání upozornění, která obohacují odezvu o informace o okamžité dostupnosti, výkonu a kapacitě úložného prostoru. Efektivní komunikace a přístup k různým úložištím, jako jsou sdílené datové zdroje, základní metriky “zdraví” databází a přístupová hesla, hodně pomáhají sdílení vědomostí. Vylepšují též komunikaci, jelikož poskytují snadný přístup k informacím o podnikových databázích včetně specializovaných skriptů, poznámek a interních diskusních témat.

“Správci databází a vývojáři v jazyce SQL v minulosti typicky pracovali se zásobníkem různých programů, které však neumožňovaly spolupráci osob a sdílení zdrojů, takže podnikům zabraňovaly získat maximum z uložených dat. DB Team Server je právě tím propojením, které v databázových nástrojích dříve scházelo. Team server je obsažen a plně zabudován do nástrojů DBArtisan a Rapid SQL 2016, poskytuje týmovou spolupráci, sdílení zdrojů a informace o zdraví a výkonu databází přímo v nástrojích, které správci databází denně používají”, dodává pan Swindell.

V souvislosti s vydáním sady DB Power Studio 2016 vydává Embarcadero zároveň i nové verze nástrojů DB Optimizer™ 2016, tedy nástroje pro profilování a ladění s cílem vylepšit kód SQL a Change Manager® 2016, nástroj pro synchronizaci databázových schémat a dat.

Dostupnost:

DBArtisan 2016, Rapid SQL 2016, DB Optimizer 2016 a Change Manager 2016 jsou okamžitě dostupné u společnosti Embt.biz. Nástroj Performance IQ je dostupný jako doplněk nástrojů DBArtisan 2016 a Rapid SQL 2016. Zkušební verze zdarma se dají stáhnout z adresy http://www.embarcadero.com/downloads.

O společnosti Embarcadero Technologies

Embarcadero Technologies, Inc., je vedoucím dodavatelem oceňovaných softwarových nástrojů pro vývojáře aplikací a databází. Pomocí produktů Embarcadero mohou profesionálové správně navrhovat systémy, vytvářet je rychleji a provozovat je bezpečněji bez ohledu na platformu nebo programovací jazyk. Devadesát ze sta největších společností v USA a aktivní komunita více než tří miliónů uživatelů na celém světě se spoléhá na produkty Embarcadero, které jim pomáhají zvyšovat produktivitu, optimalizovat náklady, zjednodušovat přijímání změn, zajišťovat shody s normami a zrychlovat vývoj a inovace. Společnost byla založena v roce 1993, její ústředí je ve městě San Francisco, USA; pobočky a partnery má v mnoha zemích. Embarcadero je online na adrese www.embarcadero.com. V České republice a Slovenské republice je zastoupením společnosti Embarcadero Technologies společnost Embt.biz s.r.o. a její webovou prezentaci najdete na adrese http://www.embt.biz/.