Společnost Oracle představuje průlomové procesory SPARC M7

Nové procesory a nově navržené systémy dramaticky vylepšují ochranu paměti, zrychlují šifrování a in-memory databázové aplikace. Kompletní (end-to-end) zabezpečení na serverech a integrovaných systémech Oracle přitom nesnižuje výkon. (TZ)

Společnost Oracle na konferenci Oracle OpenWorld 2015 představila zcela novou rodinu systémů SPARC. Jejím základem jsou revoluční mikroprocesory SPARC M7, které disponují 32 jádry a 256 vlákny. Nové systémy nabízejí zabezpečení integrované na úrovni hardwaru („Security in Silicon“), které chrání i před pokročilými hrozbami a podporuje šifrování. Stejně tak byly nové systémy přímo navrženy pro maximální efektivitu databázového provozu („SQL in Silicon“), zpracování velkých objemů dat (big data), cloud a další podnikové aplikace náročné na výkon.

K novým systémům založeným na procesorech  SPARC M7 patří integrovaný (engineered) systém Oracle SuperCluster M7 a servery SPARC T7 a M7. Všechna tato zařízení jde hladce integrovat do stávající infrastruktury podnikového IT, plně podporují virtualizaci a cloudové technologie včetně příslušných nástrojů pro správu. Všechny stávající aplikace včetně vlastních řešení zákazníků půjde na platformě SPARC M7 provozovat v nezměněné podobě, přitom nabídnou výrazně vyšší zabezpečení i výkon. Hardware SPARC M7 je navíc otevřenou platformou, což vývojářům umožňuje začít tvořit vlastní software využívající nové funkce této platformy včetně Security in Silicon a SQL in Silicon.

Hlavní nové funkce

Technologie Security in Silicon přináší dvě klíčová vylepšení už na úrovni návrhu systému:

 

  • Hardwarové zabezpečení paměti – tato funkce poprvé přidává kontrolu přístupu k datům v paměti v reálném čase. Chrání tím před průnikem malwaru i vadných programových kódů, produkční prostředí podniků se díky tomu stává spolehlivější a bezpečnější. Při provozu databáze Oracle 12c je tato funkce využita už v základním nastavení a snadno ji lze zapnout i pro další stávající aplikace. Společnost Oracle také nabízí rozhraní (API, application programming interface), které umožňuje další přizpůsobení této funkcionality.
  • Hardwarově podporované šifrování – hardwarová podpora pro šifrování vestavěná do všech 32 jader přináší možnost používat šifrování bez snížení výkonu; není tak již třeba volit kompromisy mezi bezpečností a rychlostí. Zákazníci mohou zabezpečit data i prostředí pro běh programů pro všechny aplikace, funkcionalitu lze rovněž kombinovat s použitím šifrovacích klíčů AES, DES, SHA a dalších. Nová funkce automaticky zrychlí stávající aplikace využívající šifrování, ať už jde o software společnosti Oracle nebo třetích stran či vlastní řešení zákazníka.

Technologie SQL in Silicon: Ke všem 32 jádrům procesoru SPARC M7 se přidružují koprocesory, jimž lze předat některé operace, a urychlit tak zpracování dat, což výrazně zvyšuje např. výkon databázových aplikací. Nové koprocesory zrychlují kritické funkce včetně dekomprese paměti, řízení paměti, filtrování a index range scan (metoda procházení databázových tabulek). Předání těchto funkcí na koprocesor výrazně zvyšuje výkon každého z procesorových jader, snižuje využití paměti a umožňuje až 10krát vyšší rychlost databázových dotazů. Možnost In-Memory (zpracování dat v operační paměti) v současné verzi databáze Oracle 12c tuto novou funkčnost plně podporuje. Nová funkcionalita je rovněž k dispozici pro vývojáře, kterým umožňuje vytvářet novou generaci platforem pro analýzu velkých objemů dat (big data).

„,Žádná platforma až dosud nedokázala nabídnout zabezpečení bez podstatného dopadu na rychlost aplikací,“ uvádí John Fowler, výkonný viceprezident divize systémů ve společnosti Oracle. „Společnost Oracle nyní nabízí průlomovou technologii pro ochranu paměti a šifrování, přičemž analýzy v paměti, databáze i javové aplikace fungují současně naopak ještě rychleji. Systémy Oracle SPARC T7, M7 a Oracle SuperCluster M7 znamenají novou éru, protože poskytují zabezpečení bez snížení efektivity.“

„Investice společnosti Oracle do návrhu platformy SPARC M7 znamenají přelom v oblasti zabezpečení, efektivity databázových aplikací i výkonu, který podniky potřebují pro úlohy big data a cloud. Jedná se o nejvýznamnější vylepšení mikroprocesorů SPARC a návrhu systémů za poslední desetiletí,“ dodává Matthew Eastwood, senior viceprezident divize Enterprise Infrastructure and Datacenter Group v analytické společnosti IDC.

Procesory SPARC M7 jsou součástí nové produktové řady, kterou lze škálovat od 32 do 512 jader, od 256 do 4 096 vláken a až na 8 TB operační paměti. Oproti předcházející generaci nabízejí lepší parametry výkonu, ať už jde o paměť, vstup/výstup (I/O), škálovatelnost a latenci (odezvu). Vylepšeny byly prakticky všechny aspekty návrhu.

Zabezpečení a výkon nových systémů Oracle SPARC M7 dokládá světový rekord v benchmarku SPECjEnterprise2010 pro databázové aplikace a aplikace na platformě Java. Benchmark TeraSort ukazuje převahu systémů Oracle SPARC M7 při práci s NoSQL prostředím Hadoop. Oproti srovnatelným řešením konkurence přitom systémy Oracle zpracovávaly úlohy se zapnutým šifrováním, i tak ale dosahovaly vyššího výkonu. Systémy SPARC M7 dosahují světového rekordu ve více než 20 benchmarcích, ať už jde o podnikové aplikace společnosti Oracle nebo třetích stran.

Dostupnost

Integrovaný systém Oracle SuperCluster M7 a servery založené na platformě SPARC M7 jsou již aktuálně k dispozici.

Podrobnější informace (v angličtině)

O konferenci Oracle OpenWorld 2015

Konference Oracle OpenWorld 2015 se letos koná pod heslem „ultimate cloud experience“ (maximální zážitek z cloudu). Představuje komplexní cloudovou nabídku společnosti Oracle včetně integrované sady aplikací a služeb poskytujících platformu a infrastrukturu, dále konvergované systémy a řešení pro jednotlivá odvětví. Tato významná akce přináší tisíce vzdělávacích setkání, ukázek a prezentací stovek partnerů a zákazníků společnosti Oracle z celého světa. Konference Oracle OpenWorld 2015 se koná 25.–29. října v komplexu Moscone Center v San Franciscu. Osobně se jí účastní desetitisíce lidí a miliony ji sledují on-line, aby se seznámily s tím, jak mohou technologie a zkušenosti společnosti Oracle s jednotlivými průmyslovými obory pomoci transformovat jejich podnikání. Podrobnější informace viz hlavní web konference.

O společnosti Oracle

Oracle nabízí komplexní a plně integrovaný set cloudových aplikací a platformních služeb. Pro více informací o Oracle (NYSE: ORCL) navštivte www.oracle.com.