Čeští rodiče se obávají o bezpečí svých dětí i vlastních rodičů

Téměř třetina (31 %) českých rodičů cítí, že nemají žádnou kontrolu nad tím, co jejich děti vidí a dělají online. 42 % se navíc obává, že se jejich děti stávají na internetu závislé. Podle nového průzkumu Kaspersky Lab a B2B International se však rodiče neobávají jen o své děti, ale i o digitálně aktivní rodiče a prarodiče. (TZ)

Téměř dvě třetiny (62 %) českých respondentů věří, že počet online hrozeb, kterým jejich děti čelí, stoupá. Nejvíce se rodiče obávají toho, že jejich děti se stanou na internetu závislé a budou na něm trávit příliš mnoho času (42 %). Toho, že by mohly narazit na nevhodný obsah, se obává 40 % respondentů. Podle 44 % rodičů mají děti k takovému obsahu neomezený přístup. Mezi další obavy patří setkání a komunikace s nebezpečnou cizí osobou (36 %) nebo sdílení osobních informací (35 %). Riziko, že děti narazí na malware a pravděpodobně jej nerozpoznají, vyvolává obavy u 40 % rodičů. Kyberšikany, která může mít zničující a dlouhotrvající vliv na životy mladých lidí, se překvapivě bojí jen 39 % dotázaných.

Vedle těchto přímých hrozeb číhajících na děti, se rodiče také obávají o ostatní členy rodiny, kteří mohou být nestřeženou online činností dětí ovlivněni. Může se jednat o nechtěné smazání nebo ztrátu dat, které se obává 32 % rodičů, nebo o nečekané výdaje za nákup online her (22 %). 76 % respondentů má rodiče, kteří používají internet. Téměř polovina těchto respondentů (32 %) se obává rizik, na která mohou jejich rodiče narazit a nebudou vědět, jak se s nimi vypořádat. Respondenti, kteří mají digitálně aktivní prarodiče (19 %), je považují za ještě více zranitelné, přičemž 13 % z nich se obává toho, na co mohou starší členové rodiny narazit. Největší obavy panují z malwaru (66 %), falešného webu/e-mailu nebo z podvodů (oboje shodně 55 %). Následuje ztráta peněz kvůli vydírání či jiné kriminální aktivitě (39 %) a špehování (38 %). Stejně jako u dětí se vysoko v žebříčku rizik, kterým čelí starší lidé, umístilo setkání s nebezpečnými cizími osobami (26 %) a nevhodným obsahem (24 %).

„Celosvětové výsledky studie ukázaly znepokojující fakt, že každý pátý rodič nepodniká žádné kroky k ochraně svých dětí v online světě. Více než polovina dotázaných po celém světě (58 %) s dětmi o online hrozbách dokonce ani nemluví,“ řekl David Emm, přední bezpečnostní analytik Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab doporučuje rodičům zvolit přístup kombinující komplexní bezpečnostní řešení, vzdělávání a oboustrannou komunikaci. Řešení určené rodinám je dokonalou ochrannou sítí efektivně chránící děti ve chvílích, kdy nejsou rodiče nablízku, a to i před hrozbami, kterých si nejsou uživatelé vědomi. Je klíčové, aby děti, stejně tak jako starší příslušníci rodiny pochopili, jak se chránit, na co dávat pozor, jak zablokovat nevyžádaný přístup nebo jak se vyhnout nevhodnému obsahu.

Produkty Kaspersky Lab – Kaspersky Internet Security – multi-device 2016Kaspersky Total Security – multi-device – zahrnují speciální modul rodičovské kontroly. Ta pomáhá dospělým chránit zranitelné osoby před online hrozbami, blokovat stránky a aplikace s nevhodným obsahem a omezit informace, které mohou uživatelé sdílet.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je jednou z nejrychleji rostoucích společností kybernetické bezpečnosti a největší, která je soukromě vlastněná.  Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce IT bezpečnostních řešení pro uživatele koncových zařízení (IDC, 2014). Od roku 1997 je Kaspersky Lab inovátorem v oblasti kybernetické bezpečnosti a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení a znalosti velkým podnikům, malým a středním firmám i domácím uživatelům. Kaspersky Lab je mezinárodní společností působící v bezmála 200 zemích a oblastech po celém světě, která chrání více než 400 milionů uživatelů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.