Nová Intel IoT Platform přinese více chytrých zařízení

Santa Clara, 3. listopadu 2015 – Společnost Intel představila novou referenční architekturu Intel® IoT Platform a zároveň nové hardwarové a softwarové produkty, které jsou součástí snahy vybudovat jednu z nejkomplexnějších nabídek pro trh s internetem věcí (IoT). Platforma reaguje na příležitosti, které tento trh nabízí a zahrnuje dvě referenční architektury i portfolio produktů od Intelu a jeho ekosystému. (TZ)

Produkty zahrnují nové procesory Intel® Quark™ pro IoT, bezplatné a jednoduché operační systémy s komplexním cloudovým balíkem od Wind River a analytickými funkcemi. Vše bylo navrženo za účelem vytvoření bezpečných, chytrých a propojených řešení od samotných zařízení až po cloud.

„Intel dnes dále posiluje svou pozici v oblasti internetu věcí a nadále nabízí komplexní sadu stavebních bloků se silným ekosystémem, kterým reaguje na tržní příležitosti v oblasti internetu věcí,“ prohlásil viceprezident společnosti a ředitel divize IoT Doug Davis. „Intel svým zákazníkům usnadňuje škálování od samotných zařízení po cloud, a to prostřednictvím nových procesorů Intel Quark pro IoT a bezplatného s cloudem propojeného OS pro mikroovladače.“

Intel spolupracuje s řadou společností napříč všemi tržními segmenty na vývoji od konceptu přes pilotní projekty až po instalaci. Společnost Levi Strauss & Co.* spolupracovala se společností Intel na řešení správy zásob ve třech prodejnách a implementovala v nich jí vyvinutý koncept. Ten umožňuje prodejnám Levi’s získat přehled o zásobách na regálech i docházejícím zboží. Díky tomu je správa sortimentu efektivnější a zákazník na regálu najde všechny požadované velikosti i barvy džínsů.

IoT snadno a rychle

Nová referenční architektura Intel IoT Platform pro chytrá zařízení umožní Intel ekosystému jednoduše vyvíjet, zabezpečit a integrovat chytrá zařízení. Platforma poskytuje plány pro rychlejší uvádění inovací na trh snižováním složitosti a definováním toho, jak se budou chytrá zařízení bezpečně připojovat a sdílet důvěryhodná data v cloudu. První společností, která představila IoT řešení postavená na nové Intel IoT Platform je SAP*. Při vývoji svých firemních IoT end-to-end řešení bude vedle své cloudové platformy SAP HANA* také platformu Intel.

Nové procesory pro chytré propojená zařízení

Nové modely procesorů Intel Quark pro internet věcí jsou energeticky účinným řešením pro chytrá zařízení. SoC Intel® Quark SE a mikroovladače Intel® Quark™ D1000 a D2000 nabízejí vysoký výkon při nízké spotřebě energie. Nové produkty jsou ideální sadou pro IoT, protože nabízejí vyšší tepelnou odolnost pro použití v náročných prostředích a disponují dlouhodobou spolehlivostí. Intel Quark SE SoC pro IoT nabízí integrovaný senzorový hub a technologii pattern matching, díky které dokáže nabídnout informace z čidel na samém okraji IoT v reálném čase.

Společnost Yanzi* specializující se na chytré budovy novou SoC Intel Quark k vývoji Yanzi Plug* a Yanzi Motion*, které zajistí sběr dat od využití prostoru po využití světel v kancelářské budově. První řešení je čidlo monitorující spotřebu energie a umožňující optimalizovat využití energie podle využití místa a dále provozovat prediktivní údržbu. Vedle toho nabízí analytické funkce na samém okraji systému a ve „věci“. Řešení přináší úsporu provozních nákladů a celkových nákladů na vlastnictvím IoT systémů v chytrých budovách.

Honeywell* demonstroval prototyp řešení pro připojeného dělníka, které využívá technologii Intel Quark. Elektronika integrovaná do průmyslového oblečení pomáhá monitorovat prostředí dělníků a pracovníků plnících kritické úlohy, jako jsou záchranáři, dělníci v průmyslu nebo hasiči. Ukazuje, jak integrace dat od různých pracovníků pomůže předvídat nebezpečné podmínky a zabránit kritickým situacím nebo selháním, které by mohly ohrozit bezpečnost nebo způsobit nákladná zdržení.

Mikroovladač Intel Quark D1000 je dostupný již dnes, mikroovladač Intel Quark D2000 bude dostupný ke konci roku. Intel Quark SE SoC pro IoT bude k dispozici v první polovině roku 2016.

Bezplatný software od zařízení do cloudu

Nová nabídka od Wind River má pomoci tvůrcům a komerčním vývojářům zjednodušit a urychlit vývoj aplikací a zařízení pro IoT, přičemž disponuje schopností začít se sestavováním aplikací v době kratší než 10 minut. Software je kritickou součástí Intel IoT Platform, obsahuje bezplatné operační systémy propojené s cloudem a fungující na různých architekturách (Wind River Rocket a Wind River Pulsar Linux) a též komplexní cloudovou sadu produktů poskytovaných na bázi SaaS (software jako služba).

Řešení „zařízení do cloudu“ otevírá vývoj IoT širokému spektru jednotlivců, od tvůrců po komerční vývojáře. Rovněž nabízí zákazníkům cestu ke komercializaci – od experimentování přes vývoj až po plně komerční nasazení. Se svou nejnovější nabídkou Wind River nejen posiluje svou přítomnost v cloudu, ale dál rozšiřuje svou OS stopu v MCU.

Odhalení hodnoty IoT prostřednictvím analytiky

Hodnota IoT se plně ukáže v momentě, kdy budou známy nové poznatky o masivním objemu dat generovaném chytrými zařízení. Klíčovou součástí nové Intel IoT Platform je the Trusted Analytics Platform (TAP), jež umožňuje na základě dat činit konkrétní kroky a lze ji integrovat do komplexního IoT řešení. TAP bylo navrženo pro vývojáře a vědce. Je ideální platformou pro řadu odvětví, jako je například zdravotnictví, maloobchod nebo průmysl. Nabízí plnou integraci s referenční architekturou Intel IoT pro správu dat, abstrakci protokolů, distribuci a výpočet pracovní zátěže.

Levi Strauss & Co. mohou nyní používat TAP k získání poznatků o inventáři téměř v reálném čase, což jim umožní zlepšit přesnost sběru dat a zpříjemnit nakupování zákazníkům. Honeywell používá TAP v řešení pro dělníky, jehož účelem je dosáhnout vyšší bezpečnosti a zlepšit rozhodování v reálném čase.

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Intel také jako lídr korporátní odpovědnosti a udržitelnosti první na světě nabízí komerčně dostupné procesory bez obsahů konfliktních surovin. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com, o procesorech bez konfliktních surovin se dozvíte více na conflictfree.intel.com.