Dassault Systèmes a Safran spolupracují na 3D tisku při výrobě součástek leteckých motorů

Praha/Velizy-Villacoublay, Francie – 16. prosince 2015 – Společnost Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE Company, světový lídr v oblasti návrhářského 3D softwaru, digitálního 3D modelování a řízení životního cyklu výrobku (PLM), uzavřela partnerství se Safran Group, přední mezinárodní technologickou skupinou působící v oblasti letectví a kosmonautiky, obrany a bezpečnosti. Společně budou rozvíjet své odborné znalosti virtuální validace v procesu doplňkové výroby (3D tisku) s využitím platformy 3DEXPERIENCE Dassault Systèmes. (TZ)

Doplňková výroba (AM – „additive manufacturing“), v jiných oborech běžně označovaná také jako 3D tisk, využívá softwarová řešení pro počítačem podporovaný design, konstrukci, výrobu a materiálové inženýrství (CAD/CAE/CAM/CAMS) a s jejich pomocí vytváří 3D modely součástek a subsystémů, které jsou následně vyráběny s využitím dokonale navazujících vrstev materiálů. Efektivní využití těchto výrobních postupů v leteckém průmyslu může zkrátit dobu výroby i zlepšit parametry produktu, co se týče výkonu, hmotnosti i ekologických vlastností, přičemž tradiční metody by taková zdokonalení neumožnily.

Partnerství propojuje platformu Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE s expertízou společnosti Safran v oblasti inovativních technologií. Výsledkem je vývoj prvotřídních digitálních řešení pro doplňkovou výrobu. Tento nový end-to-end proces zahrne jak výchozí fáze týkající se návrhu materiálů, tak následující fáze výroby a testování. Zajistí tak digitální kontinuitu všech konstrukčních parametrů nezbytných pro AM výrobu jednotlivých součástí motoru; od materiálového inženýrství, přes funkční specifikaci, generativní design, optimalizaci 3D tisku, po multirobotickou výrobu a certifikaci.

 

###

O společnosti Safran

Safran je přední mezinárodní technologická skupina působící ve třech klíčových sektorech: letectví a kosmonautika (pohon a vybavení), obrana a bezpečnost. Skupina působí celosvětově, má 69 000 zaměstnanců a v roce 2014 dosáhla tržeb ve výši 15,4 miliard eur. Ať Safran pracuje samostatně či s partnery, drží se na svých klíčových trzích ve světě nebo v Evropě na špičce. Skupina intenzivně investuje do výzkumu a vývoje, aby naplnila požadavky měnících se trhů – za rok 2014 šlo o výdaje ve výši 2 miliard eur. Společnost Safran je kótována burzovní společností Euronext Paris a je součástí indexu CAC40. Další informace najdete na stránce www.safran-group.com. Na Twitteru sledujte @SAFRAN.

Dassault Systèmes

Dassault Systèmes – 3DEXPERIENCE Company – poskytuje firmám i jednotlivcům virtuální vizi projektů pro udržitelnou inovaci. Její špičková řešení mění způsob, jímž jsou navrhovány, vyráběny a podporovány nové výrobky. Portfolio nástrojů pro spolupráci, jež společnost nabízí, podporuje sociální inovaci a rozšiřuje možnosti, kterými může virtuální svět zlepšovat svět reálný. Společnost má přes 190 000 klientů ve více než 140 zemích světa a všech průmyslových odvětvích. Více informací najdete na www.3ds.com.

CATIA, SOLIDWORKS, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, GEOVIA, EXALEAD, 3D VIA, 3DSWYM, BIOVIA, NETVIBES a 3DEXCITE jsou registrované obchodní značky Dassault Systèmes nebo jejich dceřiných společnosti v USA a/nebo dalších zemích.