Google dnešním Doodlem připomíná 141. výročí narození české bojovnice za práva žen

Praha, 5.1.2016 – Google dnes změnil logo českého vyhledávače, aby připomněl 141. výročí narození Františky Plamínkové, bojovnice za práva žen. Ačkoliv její význam pro postavení žen v české společnosti je mimořádný, zůstává jméno Františky Plamínkové pro většinu Čechů velkou neznámou. Františka Plamínková je po ilustrátorce Heleně Zmatlíkové a spisovatelce Boženě Němcové již třetí významnou Češkou, kterou Google ve svém vyhledávači připomněl. (TZ)

františka-plaminkova's-141st-birthday-hires

„Rovnost příležitostí je pro Google důležité téma, kromě jiného i z hlediska podpory žen na vedoucích pozicích. Proto i na domovské stránce vyhledávače rádi připomínáme české ženy, které svou prací již v minulosti pozitivně ovlivňovaly vývoj svého oboru, nebo celé společnosti,“ říká Michal Zachar, marketingový manažer Google ČR. „V případě Františky Plamínkové je zvláštní, že přes její významný společenský přínos je málokomu z nás její jméno alespoň povědomé.”

Příběh Františky Plamínkové skrývá jeden zajímavý paradox. Nemalou část svého života usilovala o právo učitelek mít děti, kterého dosáhla v roce 1919, ale sama zemřela bezdětná. Do historie se zapsala jako jedna z nejvýznamnějších českých žen, jedna ze zakladatelek českého feminismu a autorka termínu „ženská emancipace“. Zasloužila se o to, že v roce 1912 byla zvolena první česká poslankyně.

Plamínková strávila více než 20 let ve školství, z toho většinu v Praze. Učila matematiku, fyziku, kreslení a krasopis. Ke konci roku 1924 ale učitelské řemeslo opustila, aby se mohla naplno věnovat právům žen a politice. Základní škola v Praze na Letné dnes hrdě nese její jméno.

Její vize soužití moderní ženy a moderního muže se prolíná až do současnosti – už před sto lety prosazovala vytvoření podmínek, díky kterým by žena mohla skloubit práci s rodinou za podpory muže, mateřských škol, hospodyní a technických pomůcek do kuchyně. Právě to se stalo hlavní inspirací při tvorbě Doodlu. Byla také velmi odvážnou ženou, která 14. září 1938 adresovala Adolfu Hitlerovi otevřený dopis, v němž hájila tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše a Hitlera obvinila ze lži.

Doodly věnované významným českým ženám

Františka Plamínková není první českou ženou, které Google tímto způsobem vyjádřil poctu. 19. listopadu 2013 oslavil 90. narozeniny nezaměnitelné české malířky a ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Kultovní babičku Boženy Němcové mohli u příležitosti jejích 189. narozenin vidět návštěvníci vyhledávače Google 4. února 2009.

Co je Google Doodle?

Google Doodle je graficky upravené logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Místo klasicky napsaného „Google“ je logo ztvárněno zajímavými obrázky či pozadím. Čas od času je dokonce logo interaktivní. Například v den 30. výročí vzniku legendární hry Pac-Man jste si mohli tuto hru zahrát přímo v logu a v den 96. narozenin otce elektrické kytary Les Paula se z loga stala kytara. Jindy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.

Tento zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Googlu Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes. Od roku 1999 již stihl Google vytvořit přes 2 000 unikátních Doodlů věnovaných důležitým osobnostem, událostem nebo výročím.

Google Doodle v České republice

Český Google již od roku 2008 vybírá místní významné osobnosti a události, které připomíná lokálními Doodly. Prvním českým Doodlem bylo v roce 2008 připomenutí Dne stromů. Za tu dobu vzniklo několik dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického. V loňském říjnu slavil úspěch Doodle k 605. výročí staroměstského orloje, který si na domovské stránce Googlu mohli prohlédnout uživatelé v 38 zemích světa. U této příležitosti do Street View přibyly unikátní snímky z interiéru orloje. Další české Doodly si můžete prohlédnout na této adrese.

K jednotlivým návrhům Doodle, spojeným s mezinárodně významnými osobnostmi, se mohou přihlásit i jiné země, pro které je daná osoba relevantní nebo důležitá z historického či kulturního hlediska. Zajímavé návrhy na další Doodly Google přijímá na adrese proposals@google.com.