Soutěž o nejlepší zmrzlinu začíná, hlasovat může každý

Chuťově vynikající, krásná na pohled, z čerstvých sezónních surovin a třeba i efektně naaranžovaná a podle vlastní originální receptury. Taková má být vítězka Velké zmrzlinové soutěže, která začíná od 17. července a poběží do 17. srpna. Zúčastnit se jí může zdarma jakákoli cukrárna, kavárna či restaurace nabízející v létě zmrzlinové osvěžení, ať už v Praze nebo jinde v České republice. Prostřednictvím mobilní aplikace Yelp budou podniky hodnotit sami jejich zákazníci. Právě jejich mlsné jazýčky a následně udělené hvězdičky v souboji rozhodnou. Yelp je celosvětově rozšířená aplikace pro mobilní telefony, která se zaměřuje na vyhledávání a hodnocení lokálních podniků a služeb. Od roku 2013 působí i v České republice. (TZ)

Tipem na nejlákavější mraženou dobrotu teď může přes Yelp přispět opravdu kdokoli. Podmínkou je pouze stažení příslušné aplikace do chytrého telefonu nebo přes webový prohlížeč. Pak už jen zbývá dostat chuť na dobrou zmrzlinu a následně ji vyhodnotit. „Doporučení k nám nepíšou vybraní recenzenti, ale úplně běžní zákazníci – aktivní lidé, kteří ve svém okolí objevili nějakou zajímavou službu a chtějí se o svou zkušenost podělit s ostatními,“ říká organizátorka soutěže Michaela Plesníková, ředitelka české pobočky Yelp. Ta Velkou zmrzlinovou soutěž vyhlašuje právě od 17. července, na který letos připadá Národní den zmrzliny, svátek oblíbený ve Spojených státech už od poloviny 80. let.

Nejlepší zmrzliny tohoto léta

Do soutěže o podnik s nejlepší zmrzlinou se může připojit i kterákoli cukrárna, kavárna či restaurace s letní zmrzlinovou nabídkou. „Vítáme všechny, kteří by chtěli dát o své skvělé zmrzlině vědět ostatním,“ vzkazuje možným účastníkům Michaela Plesníková.

Do klání o nejlepší zmrzlinu může zasáhnout třeba Ovocný Světozor s kolekcí svých vyhlášených super ovocných zmrzlin, včetně těch nejnovějších, ananasové a švestkové. Láska i nostalgie dýchne z nabídky italského zmrzlinářství Amorino, v jehož právě otevřené pobočce na Malé Straně vám zmrzlinu do kornoutku naaranžují v podobě lákavých růžiček. Mezi jejich ovocnými sorbety a mléčnými gelaty nechybí třeba ani lahodný veganský čokoládový sorbet, pyšnící se navíc i certifikátem BIO. Neobvyklé zmrzlinové pochoutky nabízí také populární podnik Cacao Prague nacházející se poblíž Náměstí Republiky: všechny dobroty odpovídající trendům zdravé výživy tu vyrábějí podle vlastních receptů, včetně lahodného mraženého pistáciového dortu. Zmrzlinu čerstvou, bez chemie, vyrobenou podle prvorepublikových receptů i podle momentální nálady vám podají také ve vinohradském Zmrzlináři. Polovinu z jejich denně obměňovaného menu tvoří vždy sorbety, které jsou vhodné pro vegany a pro lidi s intolerancí na lepek či laktózu.

Své hlasy mohou lidé dávat na Yelp dávat pomocí hvězdiček, které obvykle doprovází i slovní komentář. Nejlépe hodnocená zmrzlina z konkrétního podniku bude vyhlášena 17. srpna na webových stránkách služby Yelp. Tam každý týden uveřejňují i zajímavé tipy na ověřená místa, která by neměla ujít vaší pozornosti. Ocenění se navíc dočká i 10 nejaktivnějších recenzentů, kterým služba nabídne zdarma účast na nejrůznějších gurmánských ochutnávkách.

Tradici slavit třetí neděli v červenci jako Národní den zmrzliny založil v USA v roce 1984 prezident Ronald Reagan. Ten byl totiž velkým milovníkem zmrzliny a této oblíbené národní pochoutce věnoval rovnou celý měsíc červenec.  Právě v USA, kde se zkonzumuje nejvíc zmrzliny na světě,  vznikl o 21 let později i Yelp.

Více o podmínkách soutěže najdete na yelp.cz/events

Aplikaci podle typu zařízení lze stáhnout na

Apple: app.adjust.com/ry1gff
Android: app.adjust.com/d3r3q7

Yelp založený v roce 2005 v San Franciscu jsou internetové stránky a mobilní aplikace, které spojují lidi se skvělými místními podniky. Za geniálním nápadem stál Jeremy Stoppelman, současný výkonný ředitel firmy, který jednou u svých známých poptával tip na dobrého lékaře.  Během pátrání po šikovném specialistovi mu došlo, že podobný servis založený na určitém počtu doporučení od skutečných lidí by uvítali i další zájemci. Tak se narodil Yelp, služba, která má dnes na světě už miliony spokojených uživatelů. Yelp dnes působí v metropolích více než 32 zemích po celém světě.  Zde všude se Yelp stal předním průvodcem od butiků a mechaniků, po restaurace nebo lékařské ordinace.  Yelp komunita se vždy skládá z místních obyvatel, kteří se připojují on-line, aby se podělili o své názory na lokální podniky. V roce 2015 navštívilo Yelp prostřednictvím svého mobilu přibližně 86 milionů unikátních návštěvníků a okolo 75 milionů unikátních návštěvníků sledovalo Yelp na desktopech. Počet recenzí se v březnu 2016 se počet recenzí přehoupl přes magických 100 milionů. V červenci 2013 byla aplikace spuštěna i v Česku.

www.yelp.cz