Sophos jako první zavádí funkcionalitu komplexního šifrování souborů

Praha – 20. července 2016 – Společnost Sophos, celosvětový lídr v oblasti ochrany sítí a koncových bodů, představila Sophos SafeGuard Encryption 8, nové synchronizované šifrovací řešení, které chrání data před malware, útočníky i náhodnými úniky. Nyní se tak všechny organizace mohou rozhodnout pro nasazení nejvýhodnějšího komplexního a neustálého šifrování souborů jako prostředku pro ochranu dat, ke kterým uživatelé přistupují z mobilních zařízení, notebooků, desktopů, tradičních sítí i z cloudových aplikací. Sophos je první společností, která přichází s trvalým, transparentním a proaktivním šifrováním, které již při standardním nasazení chrání soubory napříč platformami Windows, Macintosh, iOS i Android. (TZ)

Až dosud bylo nasazení a správa šifrování vnímáno jako příliš složitý a rozporuplně přijímaný bezpečnostní nástroj. Podle průzkumu společnosti Sophos s názvem The State of Encryption Today jen 29 procent IT manažerů uvedlo, že ve firmě šifrují chytré telefony. A pokud jde o počítače Macintosh, k jejich šifrování se přihlásilo pouze 43 procent respondentů. Vysokému riziku je tak vystavená celá organizace.

„Šifrování celého disku chrání data pouze v případě krádeže nebo ztráty počítače, notebooku nebo mobilního zařízení. Ale data putují různě a jejich ochrana je vzhledem k širokému sdílení a zpracování na různých zařízeních i v prostředí cloudů extrémně náročná,“ říká Dan Schiappa, senior viceprezident a ředitel skupiny Enduser Security Group společnosti Sophos. „SafeGuard Encryption 8 jsme proto od základů přepracovali tak, aby umožnil šifrování každého jednotlivého souboru a průběžně ověřoval uživatele, aplikace i zařízení. Podporujeme například i ochranu souborů za využití hesel a uživatelé tak mohou snadno sdílet šifrované soubory s externími spolupracovníky. Důležité je, že vše probíhá velmi jednoduše a pro uživatele transparentně,“ dodává Schiappa.

Komplexní a spravovatelné šifrování by mělo být jednou z priorit všech IT lídrů, zejména pak v souvislosti s přehodnocením strategie ochrany dat související s nutností naplnit nové legislativní požadavky. Všeobecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation, GDPR) vstoupí v platnost 25. května 2018. Od tohoto data mohou všechny firmy uchovávající údaje o zákaznících nebo zaměstnancích z řad občanů Evropské unie čelit v případě úniku těchto dat významné finanční pokutě ve výši až 4 procent svých ročních celosvětových příjmů. Jde přitom i o společnosti, které nesídlí v Evropské unii – rozhodující je, zda uchovávají data o občanech EU.

„Legislativa na ochranu osobních údajů se prosazuje po celém světě a organizace všech velikostí by se měly zaměřit na ověření míry ochrany svých dat a vyhnout se tak závažným následkům. A šifrování je považováno za nejlepší opatření, které dnes máme k dispozici. Sophos SafeGuard Encryption je přitom řešením, které umožní šifrování i jeho snadnou správu libovolné nadnárodní společnosti, která potřebuje chránit citlivá data a důvěrné informace v souladu s právními předpisy,“ dodává Schiappa.

Jako součást strategie společnosti Sophos pro synchronizovanou ochranu může řešení Sophos SafeGuard Encryption automaticky reagovat na bezpečnostní incidenty koncových bodů zařazených do společné ochrany. Během aktivní infekce může Sophos SafeGuard Encryption dočasně zneplatnit šifrovací klíče a opětovně je automaticky uživatelům přidělit po vyřešení incidentu. Sophos SafeGuard Encryption navíc klíče synchronizuje s řešením Sophos Mobile Control, které velmi snadno chrání přístupy k souborům na chytrých telefonech a tabletech. A díky vlastnosti Secure Work Space lze bezpečně přistupovat dokonce i k šifrovaným dokumentům.

„Je hned několik důvodů, proč by se firmy měly zajímat o šifrování,“ upřesňuje Duncan Brown, ředitel pro výzkum bezpečnostních postupů v Evropě ze společnosti IDC. „Mezi ty nejdůležitější patří ochrana citlivých dat před útoky hackerů a proti neúmyslnému úniku. Do problémů se můžeme dostat velmi snadno, stačí zapomenout tablet nebo třeba USB klíčenku v taxíku a k neveřejným datům se tak možná dostane někdo nepovolaný. A vedle snadnějšího splnění legislativních požadavků je dobrým důvodem i větší ochrana souborů využívaných v prostředí cloudů. Aby bylo šifrování v těchto případech účinné, musí být pro administrátory snadno spravovatelné a pro uživatele transparentní a použitelné na různorodých platformách nad různými typy souborů. Sophos SafeGuard Encryption je platformou, která všechny tyto požadavky splňuje.”

Podrobnosti jsou k dispozici v technologickém materiálu Sophos Next Generation Encryption nebo je možné shlédnout webinář na téma šifrování, ve kterém Duncan Brown, ředitel pro výzkum bezpečnostních postupů v Evropě ze společnosti IDC, a Dan Schiappa, hlavní viceprezident a ředitel skupiny Enduser Security Group společnosti Sophos, vysvětlí výhody Sophos SafeGuard Encryption 8 a popíší technologické pozadí tohoto řešení.

Spojte se se společností Sophos

O společnosti Sophos

Již více než 100 milionů uživatelů ze 150 zemí se spoléhá na komplexní bezpečnostní řešení společnosti Sophos jako na nejlepší možnou ochranu před pokročilými hrozbami i ztrátou dat. Společnost Sophos nabízí jednoduše implementovatelné, spravovatelné a použitelné řešení síťové bezpečnosti, zabezpečení koncových bodů, ochrany přístupu na internet a elektronické pošty i správy mobilních zařízení. To vše za podpory globální sítě pro zkoumání hrozeb SophosLabs. Společnost Sophos sídlí v britském Oxfordu. Více informací o společnosti naleznete na adrese www.sophos.com.