Kaspersky Lab: Na služební cestě přijdete spíš o citlivá data než o peníze

Lidé cestující pracovně do zahraničí bývají častěji okradeni o cenná osobní nebo firemní data než o peníze. Chování převážně seniorních pracovníků na internetu nahrává kybernetickým zločincům. Vyplývá to ze studie společnosti Kaspersky Lab provedené ve 23 zemích včetně České republiky. (TZ)

Téměř každý desátý (8 %) dotázaný Čech se stal během svých služebních cest cílem kybernetických zločinců. U seniorních obchodních manažerů dosahuje toto číslo až 17 %. Pracovníci i přesto, že jsou daleko od zabezpečení jejich pracovních komunikačních sítí
a mají k dispozici tajná data společnosti, nepřizpůsobují své chování cestovním podmínkám. To se týká více než poloviny lidí (54 %) na služební cestě a až 62 % seniorních pracovníků.

Studie společnosti Kaspersky Lab shromáždila odpovědi od 11 850 respondentů z celé Evropy, Ruska, Latinské Ameriky, Asie, Tichomoří a Spojených Států. Z výsledků vyplývá, že úsudek pracovníků na služební cestě je při připojování k internetu ovlivněn tlakem, který na ně vyvíjí jejich zaměstnavatel.

Globálně tři z pěti (59 %) seniorních zaměstnanců přiznávají, že se vždy snaží připojit k internetu tak rychle, jak je to jen možné. Očekává se totiž od nich, že budou neustále dostupní. Jeden z šesti dotázaných používá pracovní zařízení k připojení k internetu ještě, než dorazí do cílové destinace. Téměř polovina (48 %) seniorních manažerů a více než 43 % manažerů na střední úrovni využívají k připojení svých zařízení v zahraničí nezabezpečené veřejné Wi-Fi sítě. Nejméně dva z pěti respondentů (44 %, resp. 40 %) používají Wi-Fi sítě
i k posílání pracovních e-mailů s citlivými nebo tajnými přílohami.

Studie dále ukázala, že jedním z důvodů neopatrného chování uživatelů na služebních cestách je předpoklad, že pracovní zařízení jsou podstatně bezpečnější – co se týká připojení k internetu – než soukromé komunikační nástroje. Třetina (33 %) dotázaných Čechů pak předpokládá, že jejich zaměstnavatel nastavil silná bezpečnostní opatření. Globálně je tento argument nejčastějším mezi vedoucími společností (53 %) a manažery na střední úrovni
(46 %).

Každý třetí Čech (33 %) si myslí, že pokud jsou pracovníci vysláni do zahraničí, měl by jejich zaměstnavatel přijmout veškerá rizika, která jsou s tím spojená. Zajímavé také je, že globálně jeden z pěti (20 %) seniorních zaměstnanců připouští, že používá Wi-Fi připojení, aby se pomocí pracovního zařízení dostal na webové stránky s citlivým obsahem. To je o 8 % více, než je průměr u ostatních zaměstnanců. Podobná čísla vychází i pro používání internetového bankovnictví. K němu neváhá získat přístup pomocí veřejné Wi-Fi sítě 16 % zaměstnanců, resp. 27 % vedoucích pracovníků.

Experti společnosti Kaspersky Lab radí zaměstnavatelům, jak zabezpečit pracovní zařízení svých zaměstnanců cestujících služebně do zahraničí:

  • Zaměstnavatel by měl vysvětlit zaměstnancům, jaké hrozby pro ně může nezodpovědné chování na internetu v zahraničí znamenat.
  • Dalším důležitým opatřením je zabezpečit zařízení pro případ připojení k nedůvěryhodným sítím. Vhodné je připojovat se přes VPN nebo použít šifrování e-mailů.
  • Zařízení zaměstnanců by měla být zabezpečena několikavrstvým zabezpečením. Pokud se totiž pracovník dostane z dosahu firemní sítě, bývá toto nejúčinnější
    a někdy také jediná ochrana.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a funguje již od roku 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb k ochraně podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.