ABC Data: Prodeje her na českém a slovenském trhu nadále rostou. Budoucnost je mobilní

Příjmy z prodejů her pro počítače a mobilní zařízení i nadále meziročně rostou a situace na místních trzích odpovídá globálním trendům. Společnost ABC Data zveřejnila nejdůležitější oblastní údaje o prodejích a prognózy toho, co můžeme na českém a slovenském trhu očekávat ve 4. čtvrtletí roku 2016 a na začátku roku 2017. (TZ)

Praha, 22. září 2016 – ABC Data s. r. o., místní pobočka společnosti ABC Data S. A., dnes oznámila, že prodeje herních produktů na českém trhu (co se týče počítačových her) rostou v souladu s globálními prognózami. Prodeje herních produktů na českém trhu vzrostly v první polovině letošního roku meziročně o 40 % a o 35 % na Slovensku.

Společnost Newzoo, která se zabývá průzkumy trhu, vydala uprostřed roku 2016 globální zprávu o prodejích herních produktů, ve které uvádí, že celosvětově dosáhnou prodeje v roce 2016 tržní hodnoty celkem více než 99 mld. USD. To představuje meziroční růst 8,5 %. Prodeje herních produktů v oblasti EMEA, která tvoří 24 % celkových celosvětových prodejů a zahrnuje Českou republiku, Slovensko a další země střední Evropy, meziročně stoupnou o 7,3 % na celkovou hodnotu 23,5 mld. USD. Statistické údaje pro střední Evropu ukazují, že Česká republika je v tomto regionu čtvrtým největším trhem herních produktů. Před ní se nacházejí Rusko, Polsko a Ukrajina (uvedené v pořadí podle velikosti).

„Herní produkty představují důležitou a zajímavou část našeho produktového portfolia na českém a slovenském trhu, a to zejména díky výhradní distribuci společností Electronics Arts a Activision Blizzards. Mimo to distribuujeme také specializované počítačové myši, volanty, joysticky nebo komponenty hands-free od společností, jako je Modecom, Logitech, Razer nebo Trust. Nejoblíbenějším titulem loňského roku byla FIFA 16 a mezi oblíbené produkty patří také herní myši a specializované klávesnice,” dodává Jan Horáček, Business Unit Manager ve společnosti ABC Data s. r. o.

Budoucnost je mobilní

Zpráva společnosti Newzoo také naznačuje, že klíčovým růstovým segmentem na globálním trhu herních produktů jsou hry pro mobilní zařízení. Předpovídá, že globální prodeje her pro mobilní zařízení přinesou v roce 2016 příjmy ve výši téměř 37 mld. USD a na globálním trhu herních produktů budou mít podíl 37 %. Oproti tomu příjmy z příležitostného hraní webových her meziročně poklesly o 7,5 % a hry pro kapesní zařízení zaznamenaly pokles o 24 %. Společnost Newzoo očekává, že prodeje her pro mobilní zařízení dosáhnou celosvětově do roku 2019 hodnoty 52,5 mld. USD.

Mobilní trendy se projevují i na českém a slovenském trhu. „Hry pro mobilní zařízení představují celosvětově velice zajímavý trh. Podle globálních odhadů je v obchodech s aplikacemi k dispozici více než 800 000 her, k nimž má snadný přístup 3,5 miliardy uživatelů smartphonů na celém světě, včetně těch ze zemí střední Evropy jako Česká republika a Slovensko. Jako společnost, která kromě smartphonů distribuuje hry a herní příslušenství, umožňujeme prodejcům plnit potřeby zákazníků v jakémkoli herním prostředí. Postaráme se, aby náruživí hráči mohli na místních trzích hrát své oblíbené hry s použitím média, kterému dávají přednost,” doplňuje Pavel Kocián, generální ředitel společnosti ABC Data s. r. o.

O společnosti ABC Data

Společnost ABC Data s více než 25 lety zkušeností je jediným regionálním distributorem IT a spotřební elektroniky, který přímo působí na osmi středoevropských a východoevropských trzích: v České republice, Maďarsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. V České republice společnost sídlí v Praze a řídí ji český tým zkušených a nadšených profesionálů, kteří se starají o potřeby obchodních partnerů. V čele týmu je Pavel Kocián. V oblasti střední a východní Evropy společnost ABC Data disponuje největším rozsahem produktů na trhu – distribuuje přes 180 000 různých produktů od více než tisícovky renomovaných značek. Pravidelně také spolupracuje s více než 13 000 prodejců. Díky strategickému umístění svých čtyř logistických center společnost garantuje rychlé dodávky na libovolné místo ve střední a východní Evropě. Rozsáhlá spolupráce přináší stabilní a jistý růst našich partnerů jak na českém trhu, tak i v celé střední a východní Evropě. Důkazem nejvyšší úrovně služeb společnosti ABC Data je šest ocenění EMEA Channel Academy v kategorii Nejlepší distributor v oblasti CEE od roku 2009. ABC Data je jednou z prvních společností ze střední a východní Evropy, která se připojila k prestižní asociaci GTDC sdružující největší IT distributory světa. V roce 2010 společnost ABC Data vstoupila na varšavskou burzu.