V Česku chybí tisíce IT zaměstnanců. Firmy je hledají u konkurence. Nabídnout jen vyšší plat ale nestačí

Je jich potřeba čím dál více, jen během pěti let jich přibylo o třetinu. Stále jich je ale nedostatek a jejich cena tak přirozeně raketově stoupá. IT odborníci jsou v Česku vysoce žádané zboží a firmy se je často snaží přetáhnout od konkurence. Výše platu ale nemusí hrát hlavní roli. (TZ)

V IT oborech je každoročně potřeba tisíce nových zaměstnanců. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) mezi roky 2010 a 2015 v Česku vzrostl počet pracovníků v IT oboru o třetinu. Ani armáda více než 160 tisíc lidí pracujících v tomto odvětví ale na uspokojení poptávky nestačí. Zlepšení situace v blízké budoucnosti nenahrávají ani další statistiky ČSÚ: vysokoškolských studentů informatiky v posledních letech nepřibývá. Výrazný nepoměr mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu potvrzují i přímo softwarové firmy.  

„Nezaměstnanost v Česku je kolem pěti procent, což je vlastně přirozená míra. Na trhu nyní neexistuje atraktivní nabídka volných pracovníků. Firmy, které rostou a potřebují nabírat, se tak často uchylují k taktice nabídnout zaměstnanecký poměr za výhodnějších finančních podmínek než je průměr na trhu práce. To samozřejmě není ideální a my se proto snažíme hledat jiné, kreativnější cesty.“ říká Martin Kult, viceprezident společnosti Ness Technologies, která poskytuje IT služby a řešení po celém světě.

Například IT oddělení v ČSOB má zhruba 700 zaměstnanců. „Díky přirozené fluktuaci neustále doplňujeme řady našich IT specialistů. Nedá se říct, že jich máme dost, ale ani podstav,“ říká Renata Vápeníková, HR specialistka ČSOB a souhlasí s tím, že najít dobré zaměstnance do IT oddělení je kvůli nárokům na vysokou odbornost velmi těžké.

Jen peníze nestačí

Informatika patří dlouhodobě mezi obory s nejrychleji rostoucími mzdami. Zatímco v roce 2002 byl průměrný plat IT zaměstnance o 7 tisíc vyšší než celorepublikový průměr, vloni už to bylo o 17 tisíc více než průměrná mzda v Česku. „Kvůli nedostatku lidí jsou firmy ochotné pro získání kandidáta investovat vysoké částky a v některých případech se tak snaží přetáhnout talenty od konkurence. A to někdy i za cenu, která není adekvátní výsledkům,“ myslí si Pavel Šmejkal z personální agentury DigiMates, která se specializuje právě na hledání IT zaměstnanců.

Podle něj jen nabídka vyššího platu na „ukradení“ odborníka z jiné společnosti nestačí. Sehnat kvalitní specialisty mají šanci jen takové společnosti, které dbají na firemní kulturu, dobrý přístup k lidem a dokáží nabídnout práci na zajímavém produktu. „Jsme v kontaktu se studenty a čerstvými absolventy univerzit. Neformální pracovní prostředí, přátelský kolektiv a flexibilní pracovní doba pro ně už není benefitem, ale standardem. Mladí lidé se chtějí především realizovat, hledají pro sebe výzvy a nechtějí být jenom součástí anonymního celku,“ říká Miroslav Michalko, ředitel internetové přepravní služby Zaslat.cz.

Nedostatek IT specialistů se firmy snaží řešit také zkrácenými úvazky nebo jim nabídnout práci z domu. Nicméně s rostoucími náklady na zaměstnance a jejich nedostatkem manažeři západních firem stále častěji využívají možnost outsourcingu, tedy zadat část svých aktivit externím odborníkům. „Najímání kontraktorů na konkrétní projekt firmám často přináší vyšší kvalitu i možnost dynamičtěji reagovat na potřebu interních kapacit,“ souhlasí Šmejkal. A velkou roli zde hrají i nižší náklady.

To potvrzují i zkušenosti společnosti Ness Technologies. Ta disponuje externími vývojovými centry na Slovensku a v Rumunsku a schopnost rychle postavit flexibilní kvalitní týmy specialistů jí pomáhá získávat zakázky i u společností z regionu západní Evropy. Nedávno získal Ness například zajímavou zakázku na vybudování a správu datových skladů pro pobočky francouzské bankovní skupiny Société Générale v rovníkové Africe. „Díky outsourcingu dokážeme klientovi nabídnout vysokou odbornost a kvalitu i ekonomické výhody. Firmám zároveň odpadají personální starosti,“ dodává Martin Kult z Ness Technologies.

Další možností pro IT firmy, jak sehnat nové zaměstnance, je přijímat i nekvalifikované kandidáty a potřebné dovednosti je naučit. Tento trend společnosti hojně využívají především u nižších pozic. „Problém sehnat kvalifikované lidi má většina IT firem. Nedostatečnou kvalifikaci mohou vyřešit právě rekvalifikacemi ať už nových nebo stávajících zaměstnanců. Náklady lze přitom pokrýt z dotačního titulu POVEZ, a to až do výše 85 procent,“ radí generální ředitel škol Bureau Veritas Jakub Kejval.