JCDecaux nabízí Praze chytřejší město

Společnost JCDecaux celosvětově rozvíjí koncept chytrých měst, tzv. SMART City, o který usiluje i hlavní město Praha. Chytrý městský mobiliář, který je úspěšně prezentován například v Paříži, Vídni či dalších evropských metropolích, představila společnost v rámci konference SMART CITY EXPO 2016. (TZ)

JCDecaux se na konceptu chytrých měst podílí například nejmodernějšími digitálními zastávkami, systémem sdílených kol či WiFi zdarma pro cestující. „Primární účel přístřešků je chránit cestující před nepřízní počasí, ale s vývojem technologií se jejich funkce stále rozšiřují. Díky celosvětovému know-how a více než 50 let zkušeností, můžeme Praze nabídnout špičkový městský mobiliář a nejmodernější přístřešky, pokud bude o ně stát,“ říká Tomáš Tenzer, technický ředitel skupiny JCDecaux ČR.

Například v Paříži, domovském městě společnosti, je ve fázi realizace více než 2000 zastávek, které disponují nejmodernějšími technologiemi. Základ je v moderním vzhledu navrženým špičkovými designéry, který koresponduje s duchem města. Samozřejmostí jsou pak rozšířené informace o dopravě a okolí či propojení se sociálními sítěmi, skrze které přímo radnice města může cestujícím poskytovat aktuální informace. Nechybí ani interaktivní služby jako zvukový informační systém pro nevidové, port USB pro nabíjení elektronických zařízení nebo nabíjení přístřešků pomocí solární energie.

Právě tuto smart technologii využívá společnost v Praze již nyní. „Více než 200 přístřešků je napájeno solární energií, která je využívána k osvícení přístřešků. Díky tomu se přístřešky stávají nezávislými na externím připojení elektrické energie,“ popisuje současný stav Tomáš Tenzer. Dále spustila testovací provoz free WIFI připojení na vybraných zastávkách, jejichž počet se bude nadále rozšiřovat. Společnost přispívá i k ochraně životního prostředí, když k čištění přístřešků využívá demineralizovanou vodu, což výrazně snižuje nutnost užití mycích prostředků.

„Naše možnosti v tomto ohledu jsou vzhledem k nastavené smlouvě s městem omezené. Rádi bychom Praze nabídli více, protože Praha si zaslouží být metropolí 21. století, do které patří moderní technologie, ale také například systém sdílených kol, který Praze stále chybí,“ říká Tomáš Tenzer.

Společnost se ve městech, kde buduje městský mobiliář, stará také o jeho každodenní údržbu. Praha samozřejmě není výjimkou. V letošním roce přibylo 14 nových přístřešků, které společnost JCDecaux postavila na své vlastní náklady, a to zejména v rámci rekonstrukcí tramvajových tratí. Byla také kompletně renovována jedna z veřejných toalet, byly opraveny stovky drobných závad a poničení mobiliáře včetně několika desítek závažnějších, jako jsou zdemolované přístřešky po nehodách nebo rozbitá skla vandaly. Servisní vozy JCDecaux vyjíždějí do ulic Prahy každý den, aby mobiliář udržovaly v perfektním stavu.

Společnost JCDecaux je světovým lídrem v oblasti venkovní reklamy a spolehlivým partnerem více než 3700 měst po celém světě, ve kterých buduje a spravuje městský mobiliář. Od roku 1994 provozuje městský mobiliář v Praze a zajišťuje kvalitní služby jako je výstavba a údržba zastávek MHD, odpadkových košů a veřejných toalet. V mnoha světových metropolích provozuje také samoobslužný systém jízdních kol. V loňském roce společnost oslavila 50 let své existence.