Airbus Safran Launchers a Dassault Systèmes spolupracují na návrhu a vývoji Ariane 6

PRAHA/VELIZY-VILLACOUBLAY, Francie – 14. prosince 2016 — Společnost Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Company, světový lídr v oblasti návrhářského 3D softwaru, digitálního 3D modelování a řízení životního cyklu výrobku (PLM), potvrdila dlouhodobou spolupráci se společností Airbus Safran Launchers, vývojářem a dodavatelem řešení pro civilní a vojenské nosné rakety a Evropskou kosmickou agenturu. Ta je hlavním dodavatelem nové generace nosných raket Ariane 6. Na jejich vývoji pracuje přes 700 odborníků včetně specialistů z partnerských organizací po celé Evropě. Společně využívají řešení od společnosti Dassault Systèmes pro systémovou architekturu, definování podrobných návrhů a ověření pohonu kosmických lodí. (TZ)

Specializované oborové řešení „Winning Program“ od Dassault Systèmes hraje hlavní roli. Umožňuje totiž provádět studie vyváženosti, prozkoumávat vícero alternativ a urychlovat procesy rozhodování, které vedou k výběru nejvhodnějších konfigurací pro Ariane 6. V průběhu všech vývojových fází se pak bude vybraná architektura optimalizovat a průběžně ověřovat.

Taková digitální aktiva vznikají a procházejí ověřením na základě společných digitálních modelů, které pomáhají zabraňovat chybám, minimalizovat změny a přispět ke zkrácení doby vývoje a úvodních fází výroby. Aplikace Dassault Systèmes se využívají k navrhování v kontextových procesech, v interních a nadnárodních revizích společných návrhů a programových revizích s využitím virtuální reality. Ta umožňuje přesně definovat všechny komplexní výrobní operace.

„Při budování Ariane 6 nadále využívá společnost Airbus Safran Launchers řešení Dassault Systèmes, která přispěla i k navržení Ariane 5,“ uvedl Alain Charmeau, výkonný ředitel Airbus Safran Launchers. „Tyto aplikace založené na vysoce kvalitních digitálních simulacích sdílených našimi partnery zůstávají hlavním středobodem našeho modelu vývoje nosných vesmírných raket napříč Evropou.“

Start-upy po celém světě a firmy na rozvíjejících se trzích tlačí větší společnosti k provozním změnám, díky nimž vznikají všestranné, výkonnější a cenově konkurenceschopnější nosné rakety. Řešení „Winning Program” bylo navrženo pro firmy, které působí v sektoru letectví, kosmonautiky a obrany. Je určeno pro podniky, které chtějí optimalizovat rané fáze programu a jeho vývoj s použitím navrhovacích, simulačních a společných nástrojů. Program nabízí pokročilé úrovně konstrukčních detailů a sdílených informací ve fázi konceptuálního návrhu. To může výrazně přispět k rovnováze nákladů, množství práce a dodržení stanoveného harmonogramu.

„Jsme rádi, že jsme naše partnerství s Airbus Safran Launchers posunuli na vyšší úroveň díky inovacím a lepšímu výkonu. V době, kdy se i v oblasti kosmonautiky objevuje trend konzumerizace (prosazování technologií určených původně pro jednotlivce v podnikovém prostředí), je cílem naší spolupráce navrhovat a vyvíjet nové modely založené na zkušenostech. Chceme zajistit, aby projekt Ariane 6 vznikal už od nejranějších fází v souladu s rozpočtem, kladenými požadavky a časovým harmonogramem,“ prohlásil Bernard Charlès, místopředseda představenstva a CEO Dassault Systèmes. „Specializovaná řešení Dassault Systèmes určená pro sektor letectví, kosmonautiky a obrany umožňují společnosti Airbus Safran Launchers využít všechny možnosti, spolupracovat s klienty i partnery napříč všemi obory v rámci jednoho ekosystému, a vytvořit tak ideální koncept.“

Další informace o řešeních Dassault Systèmes pro sektor letectví, kosmonautiky a obrany naleznete zde.

Dassault Systèmes

Dassault Systèmes – 3DEXPERIENCE Company – poskytuje firmám i jednotlivcům virtuální vizi projektů pro udržitelnou inovaci. Její špičková řešení mění způsob, jímž jsou navrhovány, vyráběny a podporovány nové výrobky. Portfolio nástrojů pro spolupráci, jež společnost nabízí, podporuje sociální inovaci a rozšiřuje možnosti, kterými může virtuální svět zlepšovat svět reálný. Společnost má přes 210 000 klientů ve více než 140 zemích světa a všech průmyslových odvětvích. Více informací najdete na www.3ds.com.

CATIA, SOLIDWORKS, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, GEOVIA, EXALEAD, 3D VIA, BIOVIA, NETVIBES, 3DEXCITE včetně loga 3DEXPERIENCE ve tvaru kompasu a 3DS jsou registrované obchodní značky Dassault Systèmes nebo jejich dceřiných společnosti v USA a/nebo dalších zemích.