RAD Studio 10.2 nabízí vývoj pro Linux a podporu vzájemně nezávislých aplikačních kontejnerů pro RAD Server

Praha, 22.3.2017 – Společnost Embarcadero Technologies (divize společnosti IDERA), vedoucí dodavatel softwarových řešení pro vývoj aplikací, vydala novou verzi RAD Studio 10.2. Tento vývojový milník přináší podporu operačního systému Linux a mnoho vylepšení kvality a škálovatelnosti. RAD Studio 10.2 obsahuje řadu vlastností včetně podpory oddělených aplikačních kontejnerů v produktu RAD Server, umožňující nezávislý a souběžný provoz několika vícevrstvých aplikací v jediném provozním prostředí. (TZ)

Nový kompilátor Delphi Linux umožní uživatelům vytvořit nové, nebo použít stávající aplikace pro Windows server a přenést je pod finančně dostupnější server s Linuxem; tím mohou značně snížit náklady na provoz vícevrstvých aplikací. Přidání podpory operačního systému Linux dovolí vývojářům, kteří používají RAD Studio, křížově kompilovat pro všechny hlavní platformy — Windows, Linux, macOS, iOS a Android — a dosáhnout provozní rychlosti a úrovně zabezpečení typické pro nativní kompilované aplikace.

Nenabízíme pouze kompilátor Delphi pro Linux, ale vybavujeme vývojáře jim dobře známými klíčovými běhovými třídami a komponentami pro práci s databázemi v rámci jediného integrovaného vývojového prostředí, které poskytujeme pro Android, iOS, macOS a samozřejmě i pro Windows,” říká pan Marco Cantù, produktový vedoucí pro RAD Studio u společnosti Embarcadero. Marco Cantù dále vysvětlil, že “společnost Embarcadero úspěšně dokázala pomoci zákazníkům snížit náklady na straně serveru tím, že nyní mohou snadno překompilovat své stávající aplikace pro Windows i pro Linux a vytvořit rychlé a bezpečné nativní binární soubory. Je velkým přínosem, že vývojové prostředí provozované pod Windows dovolí křížovou kompilaci, nasazení do provozu a ladění jak na serverech Windows, tak i na serverech Linux, a to přímo z vývojového prostředí produktu RAD Studio.

Kompilátor pro Linux též využívá možností produktu RAD Server; jde o vlajkovou loď Embarcadera, podnikovou aplikační platformu ve střední vrstvě, podporující i mobilní koncová zařízení, založenou na normě REST (MEAP). “Prvořadým požadavkem nezávislých dodavatelů software byla podpora provozu a správy více souběžně pracujících, avšak vzájemně nezávislých aplikací pod stejným serverem,” komentuje paní Sarina DuPont, produktová vedoucí pro RAD Server u společnosti Embarcadero. “Podpora souběžně provozovaných a nezávislých aplikací (multi-tenancy) spojená s možností výběru levnějších serverů Linux provozovaných buď lokálně, nebo v cloudu, činí z RAD Serveru ideální volbou pro řízení a správu rychlého šíření podnikových dat na řadu koncových zařízení, stolních či mobilních.

Rozsáhlejší vylepšení v RAD Studiu 10.2

  • C++Builder nabízí zásadně vylepšený výkon kompilovaného jazyka C++ včetně ladění a podpory rozsáhlé paměti pro sestavovací program (linker).
  • FireDAC (vysoce výkonná knihovna společnosti Embarcadero pro práci s databázemi) nyní obsahuje podporu databáze MariaDB, populárního klonu MySQL, která je široce používána pod systémem Linux. Navíc editory pro úpravy dat ve fázi návrhu dovolí úpravy hluboce zanořených dat a zrychlí tak prototypování aplikací.
  • FireMonkey (knihovna pro grafická uživatelská rozhraní, která je nezávislá na platformě) nadále zjednodušuje práci při vývoji uživatelských rozhraní pro různé platformy. Například vylepšuje práci s obrázky pomocí zabudované podpory více vláken, přináší nové styly pro macOS a Android nebo zabudovanou podporu změny barvy stavového řádku pod iOS a dalšími vylepšeními.
  • Vylepšen byl i systém menu pro prohlížení v RAD Studiu. Zákazníci nyní mohou prohlížet projektové soubory po kliknutí pravým tlačítkem na položku menu na záložkách “Project Manager” a “Code Editor”. Mohou též využít vylepšené podpory zobrazení s vyšší hustotou obrazových bodů i šikovnější práci s většími skupinami projektů.

Vydání produktu RAD Studio 10.2 je nejen velkým krokem vpřed díky nově zabudované podpoře Linuxu, ale posunuje se skokově vpřed i díky dostupnosti škálovatelnějšího RAD Serveru, hlubší podpoře Windows a kvalitě, kterou vývojáři očekávají,” říká pan Nick Hodges, vedoucí vývoje produktů u společnosti Embarcadero. “Nadále poskytujeme tu nejlepší podporu Windows 10 a aplikačního webového obchodu Windows v oboru díky naší knihovně komponent VCL.

Další podrobnosti o sadě nástrojů ve vydání RAD Studio 10.2 najdete od 23.3.2017 na stránce http://www.embt.cz/cs/produkty/16-rad-studio.

O společnosti Embarcadero

Nástroje Embarcadero jsou vytvářeny pro elitní vývojáře, kteří vytváří a udržují aplikace s těmi největšími nároky na nepřetržitý provoz a bezpečnost dat. Zákazníci volí Embarcadero, protože tato společnost je šampiónem vývojářů a její nástroje jim pomáhají vytvářet bezpečnější a škálovatelnější podnikové aplikace rychleji než kdokoli jiný na trhu. Ve skutečnosti se 90 ze sta nejdůležitějších společností na světě a aktivní komunita více než tří miliónů uživatelů na celém světě spoléhá na mnohokrát oceňované produkty Embarcadero. Embarcadero je online na adrese www.embarcadero.com. V České republice a Slovenské republice je zastoupením společnosti Embarcadero technologies společnost Embt.biz s.r.o. a její webovou prezentaci najdete na adrese http://www.embt.biz/.