Nadace Via rozdělí 2,4 milionu skupinám aktivních lidí, kteří chtějí zlepšit místo, kde žijí

Praha, 24. dubna – Grant ve výši 300 000 korun, odborné semináře a pomoc konzultanta či konzultantky získá osm vybraných týmů z českých obcí, které chtějí změnit své okolí. Nadace Via právě vyhlásila nový, jedenáctý ročník programu Místo, kde žijeme, kterým podporuje proměnu veřejných prostranství a zlepšování sousedských vztahů na českém venkově.

O podporu mohou žádat neziskové i příspěvkové organizace a obce do 2 000 obyvatel. Hodnotící komise vybere osm projektů. Celkem tak bude úspěšným projektům rozdána podpora ve výši 2,4 milionu Kč. Jedním z hlavních partnerů programu je kromě individuálních dárců skupina Hornbach.
Nadace Via programem podporuje projekty aktivních lidí, kteří se dají dohromady ve snaze vdechnout nový život zanedbaným prostranstvím, parkům či návsím. Kromě zkrášlování okolí je podstatná kolektivní práce na přeměně prostor v místních komunitách. Lidé se domlouvají na společném cíli a tím zlepšují vztahy mezi sebou i k místu, kde žijí.
„Obyvatelé nejdříve společně naplánují, co by na veřejném prostranství sami chtěli vybudovat. Poté se pustí do společných brigád. Díky společnému komunitnímu plánování a práci lidé upevňují a navazují nové vztahy se svými sousedy,“ popisuje programová manažerka Nadace Via Pavla Jenková. „Cílem programu tak je, aby se do českých vsí vrátil život,“ dodává.
Přihlášku a více informací naleznete na webových stránkách Nadace Via www.nadacevia.cz/misto-kde-zijeme. Přihlásit se lze do 14. července 2017.
Nadace Via už dvacet let rozvíjí komunitní život a filantropii v Česku. Za dobu své působnosti podpořila přes 4000 projektů aktivních lidí, kteří mění své okolí a tím i celé Česko k lepšímu.