Společnost O-I investovala do sklářské vany v Dubí 27 milionů eur a rozšířila objem výroby

Praha, 15. května 2017 – Společnost Owens-Illinois zrekonstruovala a zmodernizovala technologii výroby skla v jednom ze dvou závodů společnosti v České republice. Současnou sklářskou vanu se třemi linkami v Dubí firma vyměnila za kompletně novou. O-I rozšířila kapacitu kvůli novým obchodním příležitostem především z Německa. Dubí je totiž klíčovým závodem pro německý trh. Společnost si upevnila i vedoucí pozici na českém trhu. Rozšíření portfolia využije k pokrytí nových segmentů, na které se chce zaměřit.

Rekonstrukce bude mít zároveň zásadní vliv na technologii výroby a její šetrnost k životnímu prostředí. Nová vana je opatřena plynovými hořáky, které mají vliv na snížení produkce znečišťujících látek. Společnost O-I tak dodrží požadavky na nižší produkci škodlivých emisních látek ve spodní polovině intervalu nejlepších dostupných technik (intervalu BAT). Kromě snížení konečné spotřeby energie dojde také ke snížení vypouštěných emisí hodnot CO2 a jiných látek.

Kromě rekonstrukce vany došlo i k výměně tvarovacích strojů. Jde o výrobní automaty, které slouží k tvarování skloviny do finálních výrobků. Jeden ze strojů byl nahrazen repasovaným tvarovacím strojem, který pokryje výrobní kapacitu v případě zvýšeného vytížení vany. Další dva nové stroje nahradily tvarovací automaty, které budou energeticky mnohem úspornější.

Vzhledem k tomu, že došlo k přestavbě a repasi některých strojů, společnost O-I nabídlo svým zaměstnancům tréninky tak, aby mohli maximálně využívat nejmodernější technologie, přístroje a stroje. Někteří pracovníci měli možnost projít zaškolením v sesterských závodech v rámci Evropy – Rinteln, Jaroslaw, Nové Sedlo, Mezzocorona. Propojilo se tak nové know-how, zaměstnanci získali nové kontakty a rozšířili vzájemnou spolupráci O-I podniků. Vzájemná spolupráce mezi závody ČR, CG či Evropy stále pokračuje, ať již formou výměn pracovníků v jednotlivých lokalitách nebo využitím mentoringu starších kolegů či spoluprací na mezinárodních projektech. V rámci O-I ČR je zde pro zaměstnance také široká škála benefitů; od dotovaného stravování na pracovišti po poukázky na kulturu a volnočasové aktivity, jazykové vzdělání, úrazové pojištění, příspěvek na dopravu do zaměstnání nebo za doporučení nového pracovníka až k příspěvkům na životní pojištění. Odměny za životní a pracovní jubilea, stejně tak jako za dlouhodobý pracovní výkon, jsou samozřejmostí. Několikrát do roka se zaměstnanci účastní také společných evropských her a teambuildingových aktivit. Zároveň firma O-I podporuje sociální zodpovědnost a dobrovolnickou činnost, jako je například výpomoc v dětském domově. Společnost se zaměřuje i na své budoucí potenciální kolegy, a proto umožňuje ve svých závodech exkurze nebo praxe studentům technických škol a učilišť.

O společnosti O-I

Společnost Owens-Illinois, Inc. (NYSE: OI), největší výrobce skleněných obalů na světě, utváří značky zákazníků, které jsou založeny na odborných technických znalostech, a které vynikají řemeslným zpracováním. Vynalézavý design a výrobní možnosti odlišují firmu O-I od ostatních výrobců – díky nim získala celosvětově vedoucí postavení ve výrobě skleněných obalů s cílem provádět výrobu ekologicky a s ohledem na udržitelný rozvoj. Celosvětové ústředí je ve městě Perrysburg v americkém Ohiu.

V České republice O-I zaměstnává téměř 400 zaměstnanců. Mateřskou společností a zároveň jediným vlastníkem společnosti O-I Sales and Distribution Czech Republic, s.r.o. je společnost O-I Manufacturing Czech Republic, a.s., která se zabývá výrobou obalového skla. V České republice má společnost O-I dva závody, a sice v Novém Sedle na Karlovarsku, kde se vyrábí barevné sklo, a v Dubí na Teplicku, kde je vyráběno sklo čiré. 

Společnost O-I spustila iniciativu Glass Is Life™, jež propaguje široké výhody skleněných obalů na klíčových trzích po celém světě. Více informací na www.glassislife.com.