Diskuze o sdílené ekonomice

Sdílená ekonomika nebo také spoluspotřebitelství funguje ve společnosti již od nepaměti a dá se říct, že v dnešní době zažívá doslova renesanci. Uživatelé jsou z tohoto konceptu nadšení, stále častěji vyhledávají služby založené na principu vzájemného sdílení a pronájmu. Jejich poskytovatelé tak pomalu, ale jistě začínají porážet již zaběhnuté firmy. To se však nezamlouvá provozovatelům firem, podle nichž je takový typ konkurence nekalý. Další, kdo na sdílenou ekonomiku pohlíží skepticky, je stát, který vystavuje provozovatele služeb různým regulacím a zákazům, a to s odkazem na ochranu spotřebitele.

Je skutečně nezbytné spotřebitele bránit a zrazovat je od užívání úspěšných a výhodných služeb, které sami chtějí? Proč je sdílená ekonomika neustálým trnem v oku konkurenci i státu? Jak se hledá tenká hranice mezi sdílenou a šedou ekonomikou a kdo by ji měl udržovat?

V širších souvislostech se v rámci diskuze budeme věnovat otázkám výhodnosti, úskalí a (ne)funkčnosti sdílené ekonomiky.

Přijďte debatovat na panelovou diskuzi, která se uskuteční:

  1. června od 16:00 v Paralelní Polis, Dělnická 43, 170 00 Praha 7.

Účast na diskuzi dosud přislíbili:

Daniel Tarljovski, předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě

Patrik Czetö, šéf Bringru a předseda nově vznikající České asociace sdílené ekonomiky

Urza, anarchokapitalista, bloger a programátor

Další informace naleznete na Facebooku akce.

Diskuze tentokrát proběhne v rámci akce Týden sdílení, která je zdarma přístupná veřejnosti. Svou účast za redakci můžete potvrdit na emailu media@paralelnipolis.cz nebo na telefonním čísle 777 727 372. Po příchodu se ke mně přihlaste v přízemní kavárně Bitcoin Coffee a já Vás ráda pozvu na kávu.