Na pracovní stáže do ČR nejčastěji přijíždějí manažeři firem z USA a států EU, vychází z dat zprostředkovatele střednědobých pronájmů Flatio

Praha 15. 6. 2017 – Na pracovní stáže na několik měsíců do České republiky přijíždí nejčastěji Američané, Němci, Slováci, Italové nebo také Brazilci a nejčastěji si pronajímají dvoupokojové byty průměrně za 28 500 korun, vychází z dat českého startupu se střednědobými pronájmy – Flatio. Nejčastěji se jedná o zaměstnance nadnárodních korporací, kteří jsou vysláni průměrně na tři měsíce do lokálních poboček mateřských firem. Zahraniční pracovníky přiváží do Prahy a Brna také české společnosti s globálními ambicemi. Za těmi jezdí zahraniční specialisté a konzultanti, ale také noví zaměstnanci, kteří se plánují do Prahy či Brna přestěhovat. Především pro nové zahraniční zaměstnance firmy raději zajistí střednědobé bydlení online přes Flatio a až následně řeší dlouhodobý pronájem, kde jsou vyžadovány osobní prohlídky.

“Ve všech čtyřech městech, kde působíme, jsme zprostředkovali ubytování v rozmezí jednoho až šesti měsíců pro 58 různých národností. Ve více než 71% procentech případů byl důvod pronájmu práce. Naším cílem je stát se v tomto segmentu novým standardem ubytování, které minimalizuje administrativní, časovou a další zátěž, která často s pronajímáním bytů vzniká,” komentuje data Flatio zakladatel a CEO Radim Rezek.

Data vychází z více než ročního fungování služby Flatio a také tříměsíční zkušenosti s platformou pro firmy Flatio For Business, díky které mohou firmy online objednávat ubytování na jeden až šest měsíců, platit pronájem bytů na fakturu, mít detailní přehled o všech pronájmech a smlouvách. Aktuálně využívá Flatio For Business 57 firem napříč kontinenty. Mezi těmito firmami jsou také čtyři módní firmy, které vysílají do Prahy a Brna členy managementu, kteří dohlíží například na otevírání nových poboček. Dalšími zákazníky jsou personální agentury, stavební firmy nebo také dvě česká herní vývojářská studia. Právě ta Flatio využívají jako cestu k zajištění přechodného bydlení pro své zaměstnance.

“Před Flatio musely firmy řešit v těchto situacích drahé hotely nebo mít pronajaté vlastní byty. Možnost objednání bytu online bez přepisů energií, bez kaucí a provizí tak přibližuje pronájem bytů k zážitku, jako je nákup potravin nebo elektroniky online. Flatio si oblíbili taktéž majitelé nemovitostí, kteří oceňují především solventní nájemce, kteří se k bytu chovají jako ke svému vlastnímu,” doplňuje Rezek.

Český startup Flatio působí v Praze, Brně, Vídni a Bratislavě. V následujících měsících plánuje expanzi do dalších zemí východní a západní Evropy. Právě Flatio For Business a firemní klientela by se měly v blízkých měsících stát hlavním motorem služby.

Více o Flatio.cz

Flatio je specialista na bydlení na pár měsíců a je tady především pro ty, kteří potřebují najít dočasné bydlení, a to nejčastěji po dobu delší pracovní návštěvy, studia, pobytu Erasmus či po dobu rekonstrukce vlastní nemovitosti, nebo i pro ty, kteří přijíždějí ze zahraničí navštívit na delší čas rodinu a přátele.

Myšlenkou služby je propojit realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých se zjednodušuje celý proces pronájmu. U Flatio tak odpadají zažité stereotypy realitních kanceláří, jako je kauce, nutnost osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Prohlídky na Flatio jsou řešeny virtuální návštěvou nabízených nemovitostí, smlouvy se podepisují online a nakonec i platby za pronájem mohou nájemníci díky unikátní aplikaci platit online kartou. Flatio staví službu především na jednoduchosti, rychlosti a maximální pohodlnosti pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě.

Služba nyní působí v Praze, Brně, Vídni a Bratislavě a stojí za ní podnikatel Radim Rezek, investory projektu jsou investiční skupiny Enern a INCOMMING ventures.