V Paralelní Polis teď kromě bitcoinu zaplatíte i kryptoměnou Litecoin

Do nedávna byla Bitcoin Coffee v Paralelní Polis jedinou kavárnou na světě, kde se dalo platit pouze Bitcoinem. Teď zavádí také platbu Litecoinem, tedy k bitcoinu alternativní digitální měnou. Důvodem pro zavedení plateb další kryptoměnou jsou vysoké transakční poplatky v bitcoinové síti přesahující v tuto chvíli 70 Kč. Poplatky za transakci Litecoinem se však drží jen okolo jedné koruny.

„Již jsme si nemohli dovolit déle našim zákazníkům vysvětlovat, že káva stojí místo padesáti korun sto dvacet kvůli vysokým bitcoinovým poplatkům, které nemůžeme ovlivnit,“ vysvětluje programátor a kryptoanarchista Pavel Ševčík z Paralelní Polis s tím, že kvůli srpnovému UASF (User-Activated Soft-Fork) hrozí, že by Polis nemohla přijímat platby žádné. Bitcoin přestal být vhodným platidlem pro malé položky a bylo tak třeba najít vhodnou náhradu. Paralelní Polis se rozhodla, že ideální náhradou je Litecoin.

Stříbro k Bitcoinu

Litecoin (LTC) vytvořil v roce 2011 programátor Charlie Lee nikoliv jako náhradu, ale jako alternativu k Bitcoinu. Litecoin má při čtyřnásobně vyšším maximálním počtu mincí v oběhu (84 milionů LTC) čtyřikrát kratší čas potvrzení transakcí (asi 2,5 minuty) a je tedy mnohem vhodnější na drobné denní platby. Proto ho také mnoho lidí nazývá stříbrem k tzv. bitcoinovému zlatu.

„Litecoin v současné době prošel probuzením, neboť po dlouhé době hibernace přijal a aktivoval během dvou měsíců bez větších obtíží vylepšení SegWit a vyfoukl tak Bitcoinu jeho pomyslný vítr z plachet,“ říká Pavel Ševčík. Litecoin se tedy stává zajímavou alternativou a současný trend ukazuje, že se na drobné transakce hodí lépe, protože jedna stojí jen přibližně 1 Kč. Oživení Litecoinu zaznamenaly a podpořily i firmy orientující se na bitcoinová řešení. Litecoin se obchoduje na evropské burze Bitstamp a na jeho implementaci pracuje Storyous i BitcoinPay, což znamená že Litecoiny bude brzy moct přijímat i e-shop Alza.

Jak používat Litecoin?

Používání Litecoinu se prakticky neliší od používání Bitcoinu. Zákazníci Bitcoin Coffee a v brzké době celé Paralelní Polis žádné negativní dopady nepocítí. Nejjednodušší možnost, jak si přeměnit stávající Bitcoiny nebo jejich část na novou měnu je využití služby ShapeShift.io, a to během pár minut. Litecoiny lze také zakoupit v bitcoinovém automatu umístěném v Bitcoin Coffee v Paralelní Polis, a to nahráním na zdejší litecoinovou kartu, která je k dispozici zdarma na vyžádání u baristek. Uživatelé Apple iPhone si mohou stáhnout litecoinovou peněženku LoafWallet, pro zařízení Android pak Pavel Ševčík doporučuje peněženku Coinomi.

Více informací najdete na webových stránkách Paralelní Polis.