Kotlin je nejzajímavější nová technologie a uživatelé IntelliJ IDEA dále přibývají

Praha, 19. říjen 2017 – Podle reportu RebelLabs Developer Productivity Report 2017 – založeném na průzkumu Java komunity ohledně používání vývojářských nástrojů – podíl uživatelů nástroje IntelliJ IDEA mezi respondenty vzrostl z 46 % v roce 2016 na 54 %[1] v roce 2017. Celých 91 % uživatelů jej používá, protože považuje toto IDE z dílny JetBrains za funkčně vyspělejší oproti konkurenčním produktům na trhu. V průzkumu zjištěná průměrná spokojenost zákazníků s tímto produktem byla hodnocena 8.7 z možných 10 bodů.

Kromě růstu IntelliJ IDEA chválí report i Kotlin, programovací jazyk od JetBrains. „Gratulujeme JetBrains a Kotlin týmům. Udělali jste skvělou práci. Kotlin je v současnosti opravdu jednou z nejzajímavějších technologií, a to jak pro JVM, tak pro Android. Doufejme, že má pro mnoho a mnoho uživatelů jasnou budoucnost!“ Napsali autoři reportu Oleg Shelajev a Simon Maple.

Ačkoli se Kotlin tento rok objevil v reportu teprve poprvé a zatím jej používá jako primární jazyk pro své hlavní projekty pouze 1 % programátorů, tak ti, kteří jej vyzkoušeli hodnotí spokojenost na celých 9.1 bodů z možných 10. Kotlin tím získal nejlepší hodnocení nejen mezi programovacími jazyky, ale také mezi všemi nástroji, na které se RebelLabs ptali ve svém dotazníku.

[1] Čísla uvedená v reportu vychází z průzkumu RebelLabs, provedeném na vzorku 2060 respondentů a nevyjadřují oficiální tržní podíl společnosti.Více o metodice reportu naleznete na: https://zeroturnaround.com/rebellabs/developer-productivity-report-2017-why-do-you-use-java-tools-you-use/

O společnosti JetBrains

JetBrains je přední tvůrce nástrojů pro profesionální vývojáře, které jim pomáhají při tvorbě pokročilých technologií a také pracovat rychleji, přesněji a ještě efektivněji. Společnost byla založena v Praze v roce 2000 třemi vývojáři jako startup-ový projekt. Dnes je společnost JetBrains s více jak 700 zaměstnanci přítomná na globálním trhu. Centrála se nachází v Praze, další pobočky pak v Rusku, Německu, USA a společnost operuje také pomocí široké sítě partnerů po celém světě. Produktové portfolio JetBrains čítá mnoho oceňovaných nástrojů, jako například IntelliJ IDEA – chytrý nástroj pro vývoj v technologii Java a ReSharper – doplněk Visual Studia od Microsoftu. Pro práci si vybralo produkty JetBrains 431 společností z Fortune 500. Pro více informací přejděte na www.jetbrains.com.