Komentář společnosti Randstad k růstu průměrné mzdy ve 3. čtvrtletí 2017

„Zprůměrované hodnoty příliš nevypovídají o realitě – a to jak v případě výše mzdy, tak jejího průměrného nárůstu. Zatímco u hodnoty 29 000 korun to znamená, že si většina českých zaměstnanců o takové mzdě (alespoň v základu) může nechat jen zdát, v případě mediánu už jsou tyto hodnoty reálné i pro základní dělnické pozice ve výrobě a v logistice nebo v obchodě – zejména tam, kde mají zaměstnavatelé konkurenci dalších firem. V případě údajů o nárůstu mzdy, se ale situace dramaticky liší podle oborů a lokalit – zaměstnavatelé ve výrobě a logistice čelí navyšování mezd již 2 roky a to na úrovní 10-25 %.

Kromě toho, v důsledku nedostatku lidí, již většina firem také zařazuje dosud nenárokové složky mzdy (bonusy, odměny…) do základu mzdy, aby se jim dařilo zvýšit svou atraktivitu. To pro ně znamená další navyšování mezd nad rámec zmíněného. V roce 2018 bude tlak na zvyšování mezd pokračovat a to nejvíce v oborech a oblastech, kde se platy dosud pohybují pod nebo těsně okolo mediánu.”

Alžběta Honsová, marketingová manažerka společnosti Randstad

O společnosti Randstad:

Společnost Randstad je druhým největším poskytovatelem personálně – poradenských služeb na světě. Má zastoupení ve 39 zemích, kde v 4752 pobočkách pracuje 32 280 zaměstnanců. Portfolio služeb Randstad zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání, vyhledávání zaměstnanců na stálé pracovní úvazky, inhouse řešení a služby v oblasti HR. Randstad patří mezi top tři hráče na trhu v Nizozemí, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii, Německu, Argentině, Belgii, Lucembursku, Kanadě, Chile, Francii, Řecku, Indii a Mexiku. Významné podíly má rovněž na trzích v Austrálii, Japonsku a Spojených státech. Randstad je dvojka na českém trhu, v České republice má 200 konzultantů a poskytuje služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů
a vyhledávání lidí na stálé úvazky klientům prostřednictvím 22 pracovišť. Více informací na www.randstad.cz.