Kyberbezpečnostní předpověď společnosti Kaspersky Lab na rok 2018 – kryptoměny

Bude nelegální získávání kryptoměn konkurovat ransomwaru coby největší hrozba pro firmy?

Kryptoměny jsou pro kyberzločince velmi lákavé nejen pro svou obtížnou dohledatelnost v případě plateb za ransomware, ale také pro svou výnosnost. Navíc přibývá jejich variant, stávají se běžnější součástí každodenního života a jejich hodnota především v posledních dnech strmě stoupá. I proto nelze očekávat, že by zájem kyberzločinců o kryptoměny opadl. Největší hrozbu přitom bude představovat skryté dobývání kryptoměn, tzv. mining.

Mezi největší hrozby, kterým budou kryptoměny čelit v nadcházejících 12 měsících, podle odborníků ze společnosti Kaspersky Lab patří:

  • V průběhu prvních osmi měsíců roku 2017 ochránily produkty Kaspersky Lab 1,65 milionu uživatelů před zákeřným softwarem generujícím virtuální měnu. V roce 2018 očekáváme, že toto číslo bude dále stoupat. Výraznější roli v získávání kryptoměn přitom bude hrát člověk – zaměstnanci vládních organizací nebo výrobních společností k tomu budou využívat veřejné nebo firemní počítače. Bez nutnosti platit za elektřinu a díky jejich stabilnímu výkonu tak budou kryptoměnu získávat v podstatě zadarmo.
  • Kaspersky Lab také očekává, že se objeví cílené útoky na firmy, jejichž prostřednictvím kyberzločinci do firemních systémů nainstalují automatizované minery kryptoměn. Po nějaké době se pro ně tato strategie může stát výnosnější než současné útoky ransomwaru.
  • V příštím roce umožní web-mining nové možnosti monetizace webových stránek. Bude tak možné například místo předplaceného obsahu spustit mining skript v uživatelově prohlížeči.

„Podvodné aktivity získaly prostřednictvím virtuálních měn nové a netušené možnosti své monetizace. Kyberzločinci je v roce 2017 nejčastěji využívali pro platby za opětovné zpřístupnění zašifrovaných souborů pomocí ransomwaru. Tento trend bude i nadále pokračovat, ale objevují se i nové, mezi něž spadá nelegální získávání cenných kryptoměn. Tohoto trendu se navíc chopí i obyčejní lidé, kteří budou virtuální měny získávat podvodně na veřejně dostupných nebo firemních počítačích. Hrozby se rovněž zhostí i útočníci, kteří infikují firemní počítače skrytými minery. Díky nim získají velmi lukrativní zdroj příjmů, který se postaví bok po boku ransomwaru. Tak či onak, o virtuálních měnách ve spojení s kybernetickými hrozbami uslyšíme v roce 2018 jistě velmi často,“ říká Alexey Malanov, malwarový odborník ve společnosti Kaspersky Lab.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a v roce 2017 slaví 20 let od svého založení. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.