Pivovar Svijany i v obtížných podmínkách loňského roku rekordně zvýšil výstav

Svijany, 4. ledna 2018 – Pivovaru Svijany se i v dvacátém roce jeho samostatné existence dařilo. Celkem uvařil o zhruba dvě procenta více piva než v roce 2016 a s více než 638 tisíci hektolitrů zaznamenal další historický rekord. Výročí dvaceti let samostatné existence si ve Svijanech připomenou letos v dubnu.

Byli jsme připraveni na to, že to bude velice tvrdý rok a že i na nás citelně dopadne souběh několika legislativních změn, s nimiž se muselo české pohostinství potýkat. Až do konce srpna jsme však vykazovali vyloženě mimořádné výsledky. O to větší šok nám pak připravilo září, kdy se poptávka skokově snížila až o pětinu. Začali jsme se pomalu smiřovat s tím, že možná teprve podruhé za posledních dvacet let nepřekonáme výstav z předchozího roku,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Pokles pokračoval i v říjnu, o celkově pozitivní bilanci se však nakonec postaraly poslední dva měsíce v roce. Díky nim jsme vyšli se ctí ze zatěžkávací zkoušky, které loni celý obor vystavily například elektronická evidence tržeb nebo zákaz kouření v restauracích.

Celkem pivovar za celý rok uvedl na trh 638 399 hektolitrů piva. Na odbyt šlo vedle nejprodávanějšího Svijanského Mázu všech 13 svijanských piv včetně pěti speciálů. Podíl lahvového a sudového piva zůstal stabilní, rostl segment plechovkového piva. Šestinu z celkem tří milionů plechovek již pivovar stočil na své nové, na konci roku dokončené plnicí lince.   

Těžili jsme mimo jiné i z vysoké dynamiky předvánočního trhu. Třeba naše zvláštní edice piva ve vánočních obalech z obchodů zmizela během okamžiku,“ komentoval loňské výsledky Roman Havlík. „V neposlední řadě pak k celkovému nárůstu přispělo i zvýšení exportu; na zahraniční trhy jsme vyvezli téměř sedm procent naší produkce, zhruba o dva procentní body více než předloni.“     

Stále vyšší oblibu svijanského piva během posledních dvaceti let Roman Havlík připisuje zejména tomu, že pivovar stále zůstává zcela věrný tradičním postupům výroby českého piva – dvourmutovému vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobému zrání piva v ležáckých sklepích. „Věřím, že z těchto kvalit budeme těžit i do budoucna. V příštím roce plánujeme, že by se výstav pivovaru měl přiblížit hranici 650 tisíc hektolitrů nepasterovaného piva. Současně budeme upevňovat i naši pozici největšího dodavatele speciálních piv pro český trh,“ uvedl dále Roman Havlík.

Připraveni na další růst

Po celých uplynulých dvacet let se pivovar cílenou investiční politikou průběžně připravoval na zvyšování výrobních kapacit tak, aby mohl zaručit naprosto stabilní charakter a kvalitu všech vyráběných piv. „Celou tu dobu jsme intenzivně a s předstihem investovali do rozšiřování kapacit a technologií, abychom i po více než dvacetinásobném nárůstu produkce dokázali vyrábět stále zcela stejné pivo jako dříve. Žádný kompromis v podobě náhrady klasického vaření a zrání ve spilce pro nás nepřicházel do úvahy. Nikdy bychom naše pivo neošidili a naši zákazníci to – zdá se – dokáží ocenit,“ komentoval loňský rekordní výstav svijanský sládek Petr Menšík. „A letos budeme v investicích samozřejmě pokračovat. Čeká nás mimo jiné rozšíření kapacity hlavního kvašení pomocí asi dvaceti otevřených spílečných kádí o celkové kapacitě 4400 hektolitrů, instalace nových kompresorů do strojovny a výměna vkladače a vykladače ve stáčírně lahví. Další investice budou směřovat do úseku filtrace piva a čistírny odpadních vod,dodal.   

Zatím největší investici v celé novodobé historii pivovaru – novou stáčírnu plechovek, která za hodinu dokáže pivem naplnit až patnáct tisíc plechovek – pivovar uvede do plného provozu během prvního čtvrtletí letošního roku. Díky investičnímu počinu za více než 100 milionů Kč by měl v letošním roce dodat na trh čtyři miliony plechovek a v budoucnu do nich plnit až pětinu výstavu. Vlastní stáčírna by měla pivovaru otevřít také dveře pro další zvyšování exportu. „Nová stáčírna nám dává do budoucna nejen velkou obchodní, ale i technologickou výhodu. Všechny možnosti, které nám poskytuje, veřejnosti představíme na přelomu prvního a druhého čtvrtletí,“ doplnil Petr Menšík.      

Oslavy 20 let v květnu   

Na oslavu dvaceti let od okamžiku, kdy se 1. dubna 1998 novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem kolem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., ve Svijanech na květen plánují Den otevřených dveří a bohatý kulturní program pro širokou veřejnost.

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 000 hl stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 638 399 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu třinácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 800 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/