Výstava před NTK připomene svůdný ideál a děsivou realitu komunismu

Praha 23. ledna 2018_ Národní technická knihovna (NTK) zve na zahájení výstavy Komunismus a jeho epocha, které proběhne ve čtvrtek 25. ledna v 15,30 hodin na prostranství před budovou NTK v Praze Dejvicích. Na 25 tabulích se představí přes 200 dobových fotografií a dokumentů s tématikou historie a současnosti komunistické totality.

Expozici připravil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve spolupráci s NTK a jejím autorem je frankfurtský historik a publicista Dr. Gerd Koenen. Jeho snahou bylo u příležitosti 100. výročí bolševické revoluce v Rusku ukázat dlouhý příběh komunismu od jeho sovětských počátků až po současnou podobu, kterou má například v Číně. Naši nedávnou zkušenost s komunistickou diktaturou tak mohou návštěvníci vidět v nových souvislostech. Koenen také upozorňuje na potřebu vypořádat se s komunismem a jeho diktaturami, které do značné míry určovaly běh 20. století a v rámci historického vzdělávání se jim stále dostává jen málo pozornosti.


Venkovní výstavu otevře náměstek ředitele ÚSTR Ondřej Matějka, ředitel NTK Martin Svoboda a za městskou část Praha 6 místostarosta Jan Lacina. NTK bude v pořadí třetím místem, kde výstavu mohli návštěvníci vidět. Od listopadu loňského roku byla k vidění na náměstí Václava Havla u Národního divadla a na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Bližší informace na: https://www.facebook.com/events/683603935361306/

O NTK

Národní technická knihovna je největší a zároveň nejstarší knihovna technické literatury v České republice. V moderní budově v centru Kampusu Dejvice nabízí klíčové informační zdroje, kvalitní služby a velkorysý prostor pro studium a týmovou práci. Funguje také jako společenské centrum s galerií, kavárnou a konferenčním sálem. Více informací na www.techlib.cz