Chatbot pomáhá přetíženým personalistům nadnárodních korporací

Praha, 7. únor – Na vyčerpaný pracovní trh přichází osvobozující řešení pro personalisty. Český startup Feedyou se speciálními HR chatboty, roboty vyřizující komunikaci a nábor přes chatovací aplikace, pomáhá personalistům efektivně nakládat s časem.

70 % lidí dnes využívá smartphone, nativně komunikuje přes aplikace jako Messenger, WhatsApp, Viber nebo Skype. Uživatelé aplikací navíc bývají nejaktivnější v časech mimo pracovní dobu. Dle statistik Feedyou až 85 % lidí komunikuje s chatboty mezi 18:00 – 22:00 hodinou a o víkendech. To nejdůležitější však je, že očekávají odpověď okamžitě. “Chatbot fungující 24/7/365 toto umí, a navíc nevyžaduje pracovní smlouvu,” říká Vojtěch Dlouhý, zakladatel Feedyou. Jeho novinka, která ušetří hodiny času při recruitmentu, pomáhá především v těchto oblastech:

  1. Proaktivní navázání komunikace s kandidátem;
  2. Hledání potenciálních kandidátů skrze ATS kontrolování;
  3. Interviewing a preselekce kandidátů;  
  4. Udržování vztahu s kandidáty v libovolné fázi náboru;
  5. Zpětná vazba z přijímacího procesu (zvyšování tzv. candidate experience);
  6. Měření spokojenosti zaměstnanců a generování zpětné vazby pro performance management a strategický rozvoj společnosti.

Feedyou se ve svém portfoliu klientů pyšní světovými českými firmami jako LINET, Jablotron, Explosia, Fincentrum nebo globálními hráči Mubea, Faurecia, ŠKODA AUTO, Foxconn nebo Knorr-Bremse, kterým dodávají chatboty a pomáhají s budováním značky zaměstnavatele na sociálních sítích.

Chatbot nám během 2 měsíců přivedl 65 uchazečů. 25 z nich jsme si pozvali na pohovor. 5 k nám po Novém roce nastoupilo na HPP a další máme v řízení.” říká Jana Tvrzníková, HR Business Partner v Knorr-Bremse. Chatbot je nasazený na jejich Facebook stránce a je součástí jejich náborové kampaně.

Jsme rádi, že patříme mezi průkopníky využívání inovativních metod personální práce a jsme inspirací pro české zaměstnavatele bez ohledu na jejich sektor působení.” říká Radka Svobodová, HR manažerka ve Foxconnu, který momentálně využívá chatbota v komunikaci a preselekci uchazečů především na dělnické pozice.

Budoucí změnu HR světa jako nezbytný krok vidí i zakladatel a ředitel Klubu zaměstnavatelů: „Automatizace opakujících se činností v komunikaci s uchazeči v souladu s EVP (Employer Value Proposition) je hlavním tématem roku 2018. Firmy, které na to nebudou reagovat, budou ztrácet své zaměstnance, protože nebudou mít dostatek času se jim věnovat z důvodu náboru nových a nových lidí.“

Startup Feedyou má ambice rozhýbat HR trh i v zahraničí. “Feedyou nabízí unikátní nástroj pro modernizaci HR procesů. Ve spolupráci s Microsoftem, který projevil velký zájem, budeme tuto technologii aktivně nasazovat i v zahraničí a implementovat do ní nejnovější procesy, včetně umělé inteligence.” říká Michal Zálešák, ředitel Prague Startup Centre, které pomáhá Feedyou a dalším technologickým startupům s rozvojem a propojováním na investory a strategické partnery v rámci inkubačního programu Prague IoT Centre.

O Feedyou:

Český startup Feedyou pomáhá firmám komunikovat s lidmi tam, kde opravdu jsou – na sociálních sítích a chatovacích aplikacích typu Facebook Messenger. V červnu 2017 Feedyou přišli s technologií chatbota pro HR na trh. V září už byli na TechCrunch Disrupt v Silicon Valley mezi TOP20 technologickými startupy za Českou republiku. V současné době spolupracují s významnými zaměstnavateli ČR. S Microsoftem aktuálně pracují na rozvoji chatbot frameworku pro plánovanou expanzi do zahraničí.