Zástupci Taxify dnes jednali s premiérem Babišem a koordinátorem digitální agendy Malým

Premiér Andrej Babiš dnes přijal zástupce aplikace Taxify. Ti mu na jednání představili svou vizi regulace problematiky osobní přepravy v Praze. Za Taxify se schůzky zúčastnili Roman Sysel, Matěj Beňuška a jeden ze spoluzakladatelů aplikace Martin Villig, který se už do podobných jednání zapojil v pobaltských státech. Na setkání byl také přítomen koordinátor digitální agendy Ondřej Malý.

2018-03-12 21_27_35-Taxify - Jízda na jedno kliknutí.png

“Jsme rádi, že si na nás pan Babiš udělal čas a vyslechl naše argumenty. Celá schůzka se nesla ve velmi pozitivním duchu. Věříme, že tento proces povede ke spokojenosti všech angažovaných aktérů,” nechal se slyšet Matěj Beňuška, který má v Taxify na starosti expanzi na nové trhy.

V průběhu jednání byly diskutovány tyto body:

Licence – Je potřeba, aby byl proces jejich získávání jednoduchý a odpovídal aktuální době. Je nutné, aby bylo možné o licenci zažádat online a aby její vydání bylo zatížené pouze drobným správním poplatkem. Vydání licence by mělo být vázáno pouze na splnění několika základních podmínek. Řidiči by měli vlastnit platný řidičský průkaz, měli by mít čistý trestní rejstřík a neměli by být trestáni za závažné dopravní přestupky (např. jízda pod vlivem alkoholu).

Estonský model – Ze schůzky jsme nabyli dojmu, že jak premiér Babiš, tak pan Malý jsou stoupenci tzv. estonského modelu, kterým by se při tvorbě legislativy v České republice chtěli inspirovat. V tomto se shodují s názorem aplikace Taxify.

Taxify má v České republice lokální právní entitu – Jak Andrej Babiš, tak Ondřej Malý během jednání ocenili, že Taxify v České republice podniká s českou právní entitou a že zde odvádí všechny daně (mimo jiné DPH a korporátní daň).

Legislativa má chránit zákazníka – Na jednání se také diskutovalo o tom, že úkolem legislativy by mělo být zejména chránit zájmy koncového zákazníka.

Možnost získat další informace a zkušenosti od politiků v Estonsku – Zástupci aplikace Taxify také nabídli českým státním orgánům možnost získat další informace a zkušenosti přímo v Estonsku od místních aktérů, kteří se na příjímání legislativy v tomto státě podíleli. Jak premiér Babiš, tak Ondřej Malý tuto možnost uvítali.

Budou následovat další kroky – Toto jednání je pouhým začátkem dalších aktivit, které budou směřovat k řešení, ze kterého budou profitovat všichni zúčastnění hráči. Zástupci aplikace pana premiéra ujistili, že chtějí i nadále být spolehlivým partnerem. Proto také Taxify, jakmile bude vyzváno, ochotně přidá poznámky a komentáře k připravovanému návrhu zákona.

O Taxify

Taxify je aplikace propojující řidiče s cestujícími. Vznikla v Talinnu, kde má také sídlo. V současné době působí ve více než 20 zemích v Evropě, na Blízkém východě, v Africe a  Střední Americe. Po celém světě pro Taxify pracuje tým přesahující 200 lidí. Mnozí z nich dříve působili ve firmách typu Skype, TransferWise nebo Google. Nyní je nejrychleji rostoucí aplikací svého druhu v Evropě. V srpnu 2017 Taxify ohlásila uzavření strategického partnerství s platformou Didi Chuxing. Jeho cílem je zvětšení tržního podílu v Evropě a Africe. Aplikace je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android a iOS. Zakladatelem a CEO je Markus Villig.