Obliba Google Pay v Čechách i na Slovensku roste podobným tempem, Češi však službu využívají častěji

PRAHA, 21. března 2018 – Češi a Slováci se novým technologiím přizpůsobují přibližně stejně. Rozdíl je však v tom, že do své peněženky v mobilu díky nim saháme dvakrát méně častěji než naši východní sousedé. Vyplývá to z analýzy interních dat digitální banky mBank zaměřených na službu Google Pay. Právě mBank ji jako první banka na našem trhu integrovala do své mobilní aplikace. Klienti tak díky tomu mohou platit jednoduše a bezpečně pouze přiložením mobilu k platebnímu terminálu.

Zajímavé je sledovat, jakým tempem se Google Pay adaptuje v Čechách i na Slovensku. V průběhu prvních týdnů od uvedení služby na oba trhy si ji do svých smartphonů stáhl přibližně stejný poměr uživatelů aplikace mBank. Chování uživatelů nové služby v obou zemích se však výrazně liší. Zatímco v Čechách na jednu platební kartu přidanou do Google Pay připadá v průměru 6,36 transakcí, jeden Slovák realizoval během prvních dvou týdnů pouze 4,38 plateb.

Ještě větší rozdíl vidíme v objemu transakcí. Zatím, co 6 600 Čechů provedlo platby v objemu přibližně 19 925 000 KČ, o polovinu méně Slováků za stejné období zaplatilo 18 750 000 KČ. “Z těchto skutečností jasně vyplývá, že Češi využívají nové technologie častěji, a to především na nižší platby. Zatímco v Čechách se za dva týdny z jedné karty mobilem zaplatilo 2 275 KČ, na Slovensku to bylo v průměru až 5 550 KČ,” upřesnil Kiac.

Do kapsy sahají hlouběji muži

V obou zemích utratily ženy z jedné karty zhruba stejně, a to přibližně 2 325 KČ. O mužích se to však říci nedá. Češi si více přitahují opasky, naopak Slováci sahají mnohem hlouběji do své kapsy. Během prvních dvou týdnů od uvedení na trh totiž vyždímali svou kartu v průměru o 2 750 KČ, zatímco průměrná výše transakce přes Google Pay u Slováků je více než dvojnásobná, a to 6 000 Kč. Nepoměr můžeme sledovat i mezi pohlavími navzájem. Na novou technologii totiž mnohem rychleji zareagovali muži. V obou zemích se jejich podíl ze všech uživatelů Google Pay blíží 90 %.

V Česku mBank představila ve své mobilní aplikaci novou funkci Google Pay již koncem roku 2017. Jde o plně integrovanou službu Google Pay, díky které mohou klienti pohodlně, rychle, a především bezpečně platit smartphonem s operačním systémem Android. Stačí ho jednoduše přiložit k bezkontaktnímu terminálu.

Jedinečnost integrované služby v mBank aplikaci tkví v tom, že klient si nemusí stahovat do svého smartphonu další aplikaci, do které by si přidal své platební či debetní karty. Vše pohodlně a pár kliknutími vyřeší přímo v aplikaci mBank. Pro klienty je k dispozici ke stažení aktualizace, po níž mohou své přidané karty využívat na bezkontaktní platby mobilem.

O mBank:

mBank je inovátorem v oblasti internetového a mobilního bankovnictví v České republice a během deseti let se pro její služby rozhodlo již více než 650 000 klientů. V roce 2017 mBank získala 7 ocenění v soutěži Zlatá koruna, přičemž si odnesla také vítězství pro mKonto a mKonto Business v obou hlavních kategoriích, v Ceně veřejnosti a v Ceně podnikatelů. Mezi produkty mBank patří kromě osobních a spořicích účtů také kreditní karty, spotřebitelské půjčky a hypoteční úvěry. V České republice působí mBank jako organizační složka mBank S.A., která je členem skupiny Commerzbank.