Nezávislí makléři jsou často hrozbou pro klienty, říká provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík

Na českém trhu funguje stále mnoho nezávislých realitních makléřů, kterým schází patřičná profesionalita. Podle společnosti Fincentrum Reality nedisponují odborným přehledem v základní problematice, což se projevilo po znovuzavedení předkupního práva. Informace čerpají z webových článků nebo na sociálních sítích a povrchně nabrané poznatky pak nabízejí za peníze klientům.

Často se jedná o lidi, kteří si pronajali nebo prodali osobní nemovitost a zaujalo je to. Vrhají se do tohoto typu podnikání po hlavě a negativní dopad to má především na jejich klienty. Bez patřičného přístupu, znalostí a zázemí se tahle práce dělá jen velmi těžko,“ konstatuje Martin Fojtík, provozní ředitel z Fincentrum Reality, který dlouhodobě volá po regulaci makléřské činnosti.

Největší potíže u makléřů na volné noze spatřuje Martin Fojtík v přípravě právních dokumentů, zejména smluv. Mnohdy se stává, že k tomu používají generátor na internetu či osloví externí advokáty. „Jenže často takovou smlouvu dávají dohromady advokáti, kteří s nemovitostmi nemají takovou zkušenost, a smlouvy pak podle toho vypadají,“ všiml si Martin Fojtík, podle kterého není možné, aby samostatný makléř poskytl maximální servis ve všech podstatných oblastech.

Klienti totiž vyžadují po makléřích obchodní, marketingovou a právní oporu. „Těžko může jeden člověk tvrdit, že tohle všechno zajistí na sto procent. Na to nemůže mít kapacitu. Nelze každý den řešit inzerci, právní dokumentaci, posílat reporty prodávajícím a ještě řešit třeba hypotéku,“ dává příklady Fojtík, podle něhož by se nemělo nic podcenit: „Pomáháme lidem vybrat si nemovitost mnohdy na celý život, takové klíčové otázky nejde dělat polovičatě! Když jsem viděl v uzavřené makléřské skupině na Facebooku dotazy a následné rady, velice mě to vyděsilo. Za tohle přece nemohou požadovat peníze.“

O předkupním právu ani neinformovali

Prověrkou znalostí makléřů na volné noze bylo předkupní právo, které vstoupilo v platnost prvním dnem roku 2018. Současná úprava totiž výrazně komplikuje prodej bytu, ke kterému se váže spoluvlastnický podíl k jiným nemovitým věcem – nejčastěji ke garážovému stání, předzahrádce nebo sklepu. Nebytové jednotky se nejprve musí písemně nabídnout ostatním majitelům v domě, do té doby nemovitost není volná. „Když jsme některé lidi upozorňovali na tyto povinnosti, nechtěli nám věřit a odkazovali nás na své osobní makléře, kteří je o předkupním právu vůbec neinformovali. Takových případů bylo několik,“ varuje Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentra Reality.

Podle Fojtíka hrozí, že v budoucnosti bude možné některé uzavřené smlouvy o prodeji nemovitosti zpětně napadnout – některá garážová stání či příjezdové cesty se totiž nenabídly spolumajitelům. „Může se jednat řádově o jednotky procent špatně vyhotovených smluv. Ukazuje se, že když se spoléháte pouze na rádoby odborné názory z internetu, tak jste v podstatě v pasti. Proto je důležité se neustále vzdělávat, což mnozí podceňují.“

Regulace makléřů je nutná

Fincentrum Reality již dlouhodobě volá po regulaci této činnosti a změnu z volné živnosti na vázanou, která bude podmíněna adekvátním vzděláním nebo praxí. „Pokud se tato činnost nezprofesionalizuje, tak budou makléři v různých anketách vycházet stále jako nedůvěryhodní, což mi velice vadí. Pořád je tu totiž řada z nich, která odvádí svoji práce dobře a zodpovědně vůči klientům,“ doplnil Fojtík z Fincentrum Reality, kde už nyní budoucí makléři procházejí vstupním čtyřkolovým školením – absolvují právní vzdělávací cyklus, musejí mít základní znalosti o marketingu a nakonec skládají makléřskou zkoušku. Její nesplnění znamená ukončení spolupráce se společností.