Standard kvality se změnil, lidé chyby v novostavbách přehlížejí

Aktuální situace na realitním trhu často nutí zájemce o nemovitost dělat ústupky, například při výběru novostavby. Jejich kvalita se totiž za poslední dobu zhoršila. „Je zajímavé, jak se změnil standard kvality. Člověk by čekal, že se bude zvyšovat, ale to platí jen u dražších bytů. Úspora v aktuálně nabízených novostavbách je vidět snad na každém kroku,“ prohlásil Martin Fojtík, provozní ředitel z Fincentrum Reality, podle kterého tyto nedostatky lidé běžně přehlížejí.

O novostavby v České republice je stále obrovský zájem. Poptávka po nich je podle Fincentrum Reality až dvojnásobná, jde o velmi nedostatkové zboží. A lidé často byty v nejnovějších jednotkách vybírají pod tlakem, aby na ně vůbec nějaký zbyl. „Bohužel, čím dál více dochází k tomu, že si zájemci pořídí byt s mizerným dispozičním řešením. Kvalitu samotné stavby si nejsou schopni pohlídat. Vím, leckdy se chyba těžko najde, ale zkušený technik rozdíly pozná,“ popisoval Martin Fojtík.

Největší problémy v novostavbách souvisejí s hydroizolačními nedostatky nebo s nedostatečnou vzduchotěsností na povrchu budovy. „Ale může to být prakticky cokoliv. Úsporné prvky se dají najít u vstupních dveří až po příčky, vnitřní zárubně, ve velikosti oken nebo u materiálu podlah. Prostě věci, které jsou klienti ochotní akceptovat, i když by často nemuseli,“ vyjmenoval Martin Fojtík.

Přitom technické provedení staveb je většinou hodně hlídáno a kontrolováno. Následné investice do reklamací mohou být v astronomických částkách. „Kontroly jsou často směrovány na samotnou stavbu, ovšem na detaily v bytech se již tolik nehledí. Prioritu má bezpečnost, požární opatření, technická řešení a další věci. Nicméně už méně se kontroluje sklon a stav podlah, křivost stěn, dovírání oken a dveří, nebo takové věci jako je logika rozmístění elektřiny pro osvětlení, odpady pro přípravu kuchyňské linky, spárování obkladů v hůře přístupných místech,“ popsal Jan Beneš, stavební technik.

Kulička nebo vodováha při prohlídce pomohou

Koupi technicky nedokonalé novostavby lze však předejít. Některé vady lze totiž zaregistrovat už při prohlídce. „Na ně si doporučuji vzít s sebou běžnou kuličku a položit ji na zem. Pokud se bude kutálet, jde bohužel o křivou podlahu,“ vysvětlil stavební technik Jan Beneš, kterého si může prakticky kdokoliv objednat na kontrolu nového bytu. Právě Beneš při nich zažil už mnohé věci. „Technických problémů u nových bytů je poměrně dost. Nejsou vidět na první pohled, ale projeví se postupem užívání. Při jedné kontrole se s námi dokonce nahnul menší balkon.“

Nejčastější vadou v novostavbách jsou křivé stěny – v rámci jedné spáry je totiž občas použito více sádry než na druhé straně. „To nám odhalí vodováha, kterou si pokaždé beru s sebou,“ tvrdil Jan Beneš, podle kterého je technických problémů u nových bytů poměrně dost. „Nejsou vidět na první pohled, ale projeví se postupem užívání,“ dodal Beneš.

Novostavby na prázdném poli jsou „podezřelé“

Provozní ředitel Fincentrum Reality by určitě nedoporučoval novostavby, které vznikají na složitě dosažitelném místě. Podezřelé je, když jsou v horším dosahu základní školy, školka nebo infrastruktura MHD. „Pokud developeři staví projekt na poli, kde v okolí není nic, co k běžnému životu potřebuji, tak bych se od toho držel dál. A to, i kdyby developer sliboval, že jednoho dne tam velká prodejna potravin stát bude,“ doporučil Martin Fojtík, podle kterého jsou klasickým případem města kousek od metropolí.

Novostavby si pořizují v předprodejích často investoři, ve volném prodeji pak po nejvíc rodiny, ale také lidé v důchodovém věku nebo jednotlivci, co se zaměřují na svoji kariéru. Praha tvoří 70 procent trhu s novými byty v České republice. Průměrná cena za metr čtvrteční v novostavbách vychází podle Fincentrum Reality na 85 tisíc korun v Praze, v Brně pak na 62 tisíc korun a v Moravskoslezském kraji na 22 tisíc korun.

Dotazníková studie Fincentra Reality
Pozn.: Dotazníková studie vznikala na vzorku více než 200 realitních makléřů společnosti Fincentrum Reality.

O jaký typ realit bude v roce 2018 největší zájem?
baráky nebo vily 7% (makléřů)
byt v cihlových domech 23%
novostavby 42%
panelové domy 28%

Po jakých bytech bude v roce 2018 největší zájem?

2+kk 70% (makléřů)
3+kk 19%
Garsonky 4%
Domy a baráky 7%

V jaké lokalitě bude o byty největší zájem?

Na periferiích největších měst v České republice 30%
V centrech největších měst v České republice (Praha, Brno, Ostrava) 60%
V centrech větších měst (Plzeň, České Budějovice, Zlín…) 10%

V jakých krajích zdraží byty nejvíce v roce 2018?

V Královohradeckém 30%
V Mladoboleslavském 40%
V Olomouckém 28%
Ve Zlínském 2%

O kolik procent půjde pronájem garsonek a malometrážních bytů v Praze meziročně nahoru?
o 10 procent 52%
o 20 procent 47%
o 40 procent 1%

Jaký bude průměrná cena nového bytu v roce 2018?
60 tisíc za metr čtvereční 25%
kolem 100 tisíc za metr čtvereční     21%
Kolem 80 tisíc za metr čtvrteční 52%
přes 110 tisíc za metr čtvereční a výš 2%

Jaká bude průměrná cena nájemného bydlení o dispozici 2+kk v největších českých městech v roce 2018?

méně než 14 tisíc korun 19%
více než 14 tisíc korun 51%    
více než 15 tisíc korun 28%
více než 16 tisíc korun 2%

Jaká bude průměrná cena nájemného bydlení o dispozici 3+kk v největších českých městech v roce 2018?
méně než 18 tisíc korun 25%
více než 18 tisíc korun 53%
více než 19 tisíc korun 15%
více než 20 tisíc korun 7%