Vyjádření společnosti Taxify k předběžnému opatření v Plzni

Praha, 11. září 2018 – Společnost Taxify Czech Republic s.r.o. dne 10. září 2018 obdržela od Okresního soudu v Plzni předběžné opatření, které jí ukládá povinnost zdržet se provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzně. Toto předběžné opatření je výsledkem podnětu, který k soudu podaly tradiční taxi společnosti. Cílem tohoto předběžného opatření je omezit Taxify v poskytování svých služeb, dokud soud nerozhodne, zda lze její aktivity klasifikovat coby nekalou soutěž.

2018-05-30 17_47_35-Taxify - Jízda na jedno kliknutí

Zástupci společnosti předběžné opatření prozkoumali a vzali v potaz právní precedenty z podobných případů, které české soudy posuzovaly v minulosti. Tato analýza ukázala, že předběžné opatření se nemůže vztahovat na služby Taxify v Plzni. Hlavním argumentem je to, že aktivity, které byly společnosti Taxify zapovězeny (tedy zdržet se provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzeň) se neshodují se skutečným předmětem činnosti společnosti Taxify, což je provozování softwarové platformy.

Taxify se domnívá, že vzhledem k právním precedentům, zejména vzhledem k rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který podobné předběžné opatření v minulosti zrušil, je vysoce pravděpodobné, že jakmile se argumenty obou stran sporu představí soudu, předběžné opatření týkající se aktivit Taxify v Plzni bude rovněž zrušeno. Společnost Taxify bude se soudy úzce spolupracovat tak, aby byla tato záležitost rychle vyřešena. A to zejména v situaci, kdy připravovaná legislativa v Parlamentu České republiky směřuje k otevřenějšímu a inovativnějšímu fungování taxi trhu.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem budou služby společnosti Taxify nadále dostupné jak řidičům, tak i všem cestujícím.  

O Taxify

Taxify je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zjednodušit a zrychlit přepravu po městech a učinit ji spolehlivější.

Službu Taxify založil v roce 2013 Markus Villig. Je to jedna z nejrychleji rostoucích přepravních platforem v Evropě a Africe. Mezi investory patří Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital a spoluzakladatel TransferWise Taavet Hinrikus.

Taxify má 15 milionů uživatelů ve 25 zemích po celém světě

www.taxify.eu

O Markusi Villigovi

Zakladatelem a ředitelem Taxify je Markus Villig. Spolu se svým bratrem Martinem, který působil ve společnosti Skype, spustili první verzi Taxify v roce 2013, kdy bylo Markusovi 19 let. Markus byl uveden jako nejmladší ředitel společnosti v seznamu Forbes 30 pod 30 a je také nejmladším zakladatelem společnosti s valuací přes miliardu dolarů v Evropě.