Samsung na špičkových mobilních zařízeních s procesorem Exynos 9 řady 9820 umožňuje integrované zpracování s využitím umělé inteligence

Vlastní jádro čtvrté generace a modem LTE Advanced Pro s rychlostí 2,0 Gb/s nabízí bohatší mobilní zážitky včetně aplikací v oblasti rozšířené (AR) a virtuální (VR) reality

Praha, 16. listopadu 2018 – Samsung Electronics, přední světová společnost v oblasti pokročilých polovodičových technologií, oznámila svůj nejnovější špičkový aplikační procesor (AP) Exynos 9 řady 9820, který je vybaven pro integrované použití umělé inteligence (AI). Model Exynos 9820 obsahuje vlastní centrální procesorovou jednotku (CPU) čtvrté generace, modem LTE Advanced Pro s rychlostí 2,0 gigabity za sekundu (Gb/s) a vylepšenou neurální procesorovou jednotku (NPU), a umožňuje tak mobilním zařízením poskytovat nové inteligentní zážitky.

„Jelikož se služby v oblasti umělé inteligence rozšiřují a jejich využití se v mobilních zařízeních diverzifikuje, jejich procesory vyžadují vyšší výpočetní výkon a efektivitu,“ uvedl Ben Hur, viceprezident pro marketing divize System LSI společnosti Samsung Electronics. „Možnosti umělé inteligence podporované procesorem Exynos 9 řady 9820 poskytnou inteligentním zařízením nový výkonnostní rozměr díky integrované NPU, vysoce výkonnému jádru CPU čtvrté generace, modemu LTE s rychlostí 2,0 Gb/s a vylepšeným multimediálním schopnostem.“

Exynos 9820 je inteligentní platforma se samostatným hardwarovým akcelerátorem AI, neboli NPU, který provádí úlohy v oblasti AI zhruba sedmkrát rychleji než jeho předchůdce. Díky NPU může být zpracování související s AI prováděno přímo na zařízení, aniž by musela být úloha přeposílána na server, čímž se dosáhne vyššího výkonu a lepšího zabezpečení osobních informací. NPU umožní celou řadu nových zážitků, jako je okamžitá úprava nastavení fotoaparátu v závislosti na okolním prostředí nebo rozpoznání předmětů pro poskytování informací důležitých pro nastavení rozšířené nebo virtuální reality (AR nebo VR).

Díky zdokonalené architektuře nabízí nové vlastní jádro čtvrté generace procesoru Exynos 9820 v porovnání se svým předchůdcem přibližně o 20 % vyšší výkon jediného jádra nebo o 40 % vyšší energetickou účinnost, a může tak mnohem rychleji načítat data nebo přepínat mezi aplikacemi. Kromě toho se také o zhruba 15 procent zvyšuje vícejádrový výkon. Nový mobilní procesor obsahuje nejnovější jádra GPU Mali-G76, která přinášejí 40% zvýšení výkonu nebo 35% úsporu energie, což umožňuje delší hraní mobilních her nebo interaktivních AR aplikací náročných na grafiku.

Modem LTE-Advanced Pro v procesoru Exynos 9820 přináší rychlé mobilní širokopásmové rychlosti v řádu 2,0 Gb/s k uživateli s 8násobnou agregací pásem (CA) a 316 megabitů za sekundu (Mb/s) od uživatele. Při rychlosti 2,0 Gb/s k uživateli lze během 15 sekund stáhnout film s vysokým rozlišením FHD (3,7 GB) a online hry s velkým počtem hráčů (MMOG) lze hrát s menšími prodlevami. Zásluhou větší agregace pásem než u předchozího řešení spolu s multi-anténním systémem 4×4 MIMO (více vstupů, více výstupů), režimem 256-QAM (kvadraturní amplitudová modulace) a technologií rozšířeného licencovaného asistovaného přístupu (eLAA) přináší modem stabilní a přitom fantastické rychlosti na cestách.

Pro více multimediálních zážitků podporuje multiformátový kodek (MFC) procesoru Exynos 9820 kódování a dekódování videa v rozlišení 4K UHD při rychlosti 150 snímků za sekundu (fps). MFC také reprodukuje barvy v 10 bitech, čímž poskytuje přesnější barevné zobrazení, protože nabízí širší škálu tónů a odstínů.

Hromadná výroba procesoru Exynos 9 řady 9820 by měla být zahájena do konce letošního roku.

Více informací o procesorech Exynos společnosti Samsung najdete na adrese http://www.samsung.com/exynos.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.