Martin Pumera mezi nejcitovanějšími chemiky světa

Praha, 28. listopadu 2018 – Doktor Martin Pumera, vedoucí excelentního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty na VŠCHT Praha, obhájil pozici v respektovaném žebříčku Global Highly Cited Researchers pro rok 2018. Společně s ním figurují mezi nejcitovanějšími vědci světa v oboru chemie také profesor Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a profesor Radek Zbořil z Univerzity Palackého v Olomouci.


Celkem se napříč 21 obory umístilo mezi více než 4000 nejcitovanějšími vědci deset Čechů. Nejvíce zastoupené jsou tradičně Spojené státy americké s 2639 publikujícími autory, následuje Velká Británie (546) a Čína (482). Jako základní zdroj pro sestavení žebříčku využívá americká společnost Clarivate Analytics údaje z celosvětově uznávané databáze Web of Science.

„Je to velké ocenění dlouhodobé práce celého týmu a všech studentů a posdoků, kteří se mnou pracovali. Ocenění Highly Cited Researcher je založeno na tvrdých datech a ukazuje, že o naší práci je obrovský zájem ve vědecké komunitě,“ říká Martin Pumera.

Doktor Pumera byl zařazen do žebříčku již v roce 2017, tehdy ovšem ještě s primární afiliací k Nanyang Technological University v Singapuru. Letos se již tento mezinárodní úspěch vztahuje k Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde Martin Pumera působí na Fakultě chemické technologie jako vedoucí mezinárodního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty, které založil.

Hlavním zájmem Pumerova týmu je, jak název centra napovídá, vývoj a výzkum chemických nanorobotů. Ti by v budoucnu mohli být reálně využíváni v biomedicíně a v oblasti životního prostředí.

Odkaz na žebříček Global Highly Cited Researchers: ZDE.

Odkaz na stránky Centra pokročilých funkčních nanorobotů: ZDE.

Odkaz na rozhovor s Martinem Pumerou v Hydeparku: ZDE.