Ceny nemovitostí v menších městech už začaly klesat

Praha,  4. 2. 2019 – Nemovitosti v lokalitách s dobrou dojezdovou vzdáleností do tří největších měst v Česku v posledních letech skokově zdražovaly. Zhruba v polovině loňského roku se ale tento trend zastavil a nyní bydlení ve městech, jako jsou Nymburk, Ivančice či Frýdek-Místek, naopak zlevňuje.

V Praze a Brně, kde je stále citelný nedostatek bytů, si na úplné zastavení růstu cen nemovitostí pravděpodobně ještě chvíli počkáme. Oproti tomu v Ostravě začaly ceny nemovitostí stagnovat už v průběhu loňského roku. Menší města v okolí těch největších pak už začala hlásit pokles cen nemovitostí.

Příkladem je Nymburk, který se nachází na jedné z hlavních železničních tratí ve Středočeském kraji a je položen blízko dálnice D11, čímž splňuje podmínku dobré dopravní dostupnosti do Prahy a zaznamenal v uplynulých letech rostoucí zájem o nákup bydlení.  

Podle statistik společnosti M&M Reality se v letech 2015 a 2016 pohybovaly průměrné ceny bytů v panelových domech v Nymburce okolo 23 tisíc korun za metr čtvereční. „Rok 2017 pak přinesl skokový nárůst a průměrná cena za metr čtvereční vyšplhala na 32 tisíc korun.  

V první polovině roku 2018 pokračoval trend nárůstu poptávek po bydlení v Nymburce, který přinesl další mírné  zvýšení cen nemovitostí, ale už jen v řádu procent. popisuje  Jiří Jelínek, vedoucí nymburské pobočky společnosti M&M Reality. Během léta 2018 už podle něho ceny nemovitostí ve městě narazily na svůj strop a s příchodem podzimu začaly mírně klesat. „V první polovině roku 2019 očekáváme další mírný pokles cen nemovitostí, a to o zhruba 5 až 10 %,“ pokračuje Jiří Jelínek.

Nymburk je jen jednou z mnoha lokalit Středočeského kraje, kde makléři sledují trend zvýšeného zájmu o koupi nemovitosti ze strany lidí, kteří dosud žili a stále pracují v metropoli, kde ale na vlastní bydlení nemají. „I díky tomuto trendu se ceny v kraji dostaly na svá historická maxima,“ říká Jiří Jelínek.

Trendy výše zmíněné potvrzuje Petr Furch z pobočky společnosti M&M Reality  v Ivančicích, které nabízejí levnější alternativu bydlení pro lidi pracující v moravské metropoli. „Vývoj cen bytů i domů v Ivančicích kopíruje dění na realitním trhu v Brně. Dle mého názoru je to tím, že dostupnost autem do Brna je zhruba 20 minut a je to jeden z mála směrů, kde se v dopravě netvoří kolony,“ konstatuje.  

Od roku 2015 ceny bytů i domů v Ivančicích neustále rostly, a to až do léta 2018. Za toto období stihly například starší cihlové byty 2+1 s rozlohou kolem 56 metrů čtverečních zdražit až o 650 tisíc korun, než se zastavily na horní hranici přibližně 1,8 milionu korun.

„U některých bytů došlo od roku 2015 ke zdražení až o 50 procent, u domů až o 30 procent. Nyní ceny bytů ve městě stagnují, u domů začaly dokonce mírně klesat,“ přibližuje  Petr Furch.

Ve Frýdku-Místku jsou ceny nemovitostí v tuto chvíli v průměru zhruba o 30 procent vyšší, než tomu bylo začátkem roku 2015.  S tím, že v loňském roce už ale (podobně jako v nedaleké Ostravě) ceny bytů a domů víceméně stagnovaly. „V určitých lokalitách už jsme dokonce zaznamenali i mírný pokles cen nemovitostí. Například byt 3+kk v panelovém domě, o rozloze okolo 70 metrů čtverečních, který se před čtyřmi lety prodával za 1,3 milionu, se nyní prodává za 1,7 milionu. To už ale znamená meziroční pokles jeho ceny zhruba o 100 tisíc korun oproti začátku loňského roku,“ popisuje Renáta Sládková, která vede pobočku společnosti  M&M Reality ve Frýdku-Místku. I ona očekává, že trend zlevňování nemovitostí bude v letošním roce pokračovat, a to především vlivem hůře dostupných hypotečních úvěrů.

M&M Reality Holding je lídrem na realitním trhu, má 188 stabilních poboček po celé České republice (v současné době vzniká dalších 85 poboček ve spolupráci) a na 2500 aktivních makléřů, kteří procházejí náročným a vysoce propracovaným firemním školicím programem. M&M Reality se zabývá zprostředkováním prodeje nemovitostí, pronájmem objektů a jejich správou a poskytuje i široké právní a finanční poradenství v oblasti realit. Dále zprostředkovává hypoteční úvěry, všechny typy pojištění a dodávky elektrické energie a plynu. Nakupuje investiční nemovitosti, zabývá se rekonstrukcemi a má svou silnou developerskou divizi, která se orientuje na výstavbu bytů po celé České republice.

Spotřebitelé označili společnost M&M Reality nejdůvěryhodnější realitní kanceláří v Česku. Stalo se tak v rámci ankety o nejdůvěryhodnější značky na trhu pořádané agenturou ATOZ Marketing Services, a to už podruhé v řadě.