Home office je kvůli nekvalitnímu internetu na venkově téměř nemožný

Praha, 18. února 2019 – Možnost pracovat z domova patří mezi nejžádanější benefity a množství firem, které to svým zaměstnancům umožňují, výrazně narostlo. Zároveň také vzrůstá poptávka po homeworkingu – modelu, kdy zaměstnanec pracuje z domova a do práce nedochází. Tyto možnosti ale nemají všichni. Lidé na vesnicích a v malých městech se kvůli špatnému internetovému připojení musí těchto výhod vzdát, nebo se přestěhovat do míst, kde je internetová síť kvalitnější.

Po celé republice je řada tzv. bílých míst, kde vysokorychlostní internet není, nebo dokonce internetové pokrytí zcela chybí. „V menších obcích je často dostupný pouze pomalý internet nebo nestabilní WiFi. S nespolehlivým připojením ale není práce z domova možná. Je nutné komunikovat s nadřízenými, kolegy i klienty, odevzdávat práci přes internet nebo vyhledávat nové informace. Pokud vypadne WiFi několikrát během dne, můžete na home office zapomenout,“ říká Jakub Jánský ze společnosti AIM, která poskytuje v ČR internet.

Rozvoj vysokorychlostního internetu podporuje i Evropská unie, ale čerpání dotací v Česku skončilo v loňském roce neúspěchem. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní chystá novou výzvu. Prostředky budou ale mnohem nižší. Na scénu tak vstupují soukromé firmy, které sítě budují z vlastních prostředků. Největší pevnou telekomunikační síť v Česku provozuje společnost CETIN nebo další poskytovatelé internetu s vlastní optickou sítí jako je AIM. Zhruba jeden milion domácností může využívat v síti CETINu internetové připojení s rychlostí přesahující 100 Mbit/s. Rychlost nad 250 Mbit/s má aktuálně v této síti k dispozici 284 tisíc domácností.

Pomalý a nespolehlivý internet v menších obcích České republiky je také jednou z příčin vylidňování venkova. Nemožnost pracovat z domu je pouze jedním z faktorů. Nejen mladí lidé stahují soubory z internetových uložišť, sledují on-line videa ve vysokém rozlišení nebo využívají internetové televize. Internet v menších městech a obcích nesplňuje ani požadavky tzv. internetu věcí. „Rozvoj venkova je bez rychlého a stabilního připojení takřka nemožný. Za poslední dva roky se situace mírně zlepšila. Významné zrychlení internetu pocítilo, díky projektu Zrychlujeme Česko společnosti CETIN, téměř 1400 menších obcí. Snaha ale musí vzejít i od starostů a zastupitelů obcí,“ dodává Jakub Jánský.

O společnosti

Obchodní značka AIM společnosti Planet A, a.s. je český poskytovatel internetového připojení, který působí na trhu už 10 let. Zaměřuje se zejména na poskytování internetu a televize po optické síti. V současné době využívá služeb AIM více než 50 tisíc zákazníků. V loňském roce AIM rozšířila poskytování vlastního internetového připojení na území celé České republiky. Společnost neustále pracuje na rozšiřování vlastní infrastruktury a pokrývání dalšího území technologií optických vláken. Součástí služeb AIM je poradenství a pružný zákaznický servis. V roce 2014 spustila AIM společně s brněnskou společností Smart Comp a.s. internetovou televizi Kuki, která má v nabídce více než 100 televizních kanálů s možnostmi zpětného přehrávání a dalšími chytrými funkcemi. Generálním ředitelem je Martin Havrda.