Nadace Unipetrol podpoří šest studentských týmů v soutěži vodíkových modelů

Praha, 12.února 2019 – Ve výzkumně vzdělávacím centru UniCRE v areálu chemického závodu Unipetrolu v Litvínově byl slavnostně zahájen pátý ročník vzdělávacího programu Horizon Grand Prix. V tomto programu plném vodíku se žáci a žákyně středních škol učí o obnovitelných zdrojích energie a sestavují vlastní model auta na vodíkový pohon, se kterým následně závodí proti dalším školním týmům z celé České republiky a soutěží o postup do mezinárodního finále. Nadace Unipetrol, jeden z hlavních partnerů soutěže Horizon Grand Prix, v letošním ročníku podporuje šest školních týmů, což je oproti minulému roku dvojnásobný počet. Celkem se programu účastní 28 týmů z České republiky a přibližně 200 týmů na celosvětové úrovni.

Nadace Unipetrol v letošním ročníku podpoří studentské týmy ze středních škol SOŠ Schola Humanitas v Litvínově, SŠ Educhem v Meziboří, SPŠ chemické v Brně – Husovicích, Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově, Gymnázia a SOŠ ekonomické v Sedlčanech a SOŠ a SOU v Neratovicích. Tímto se také stává největším partnerem akce.

„Podpora technického vzdělávání žáků a studentů je naší prioritou. Proto jsme rádi, že se nám v letošním ročníku podařilo vybrat šest studentských týmů, které se ve svém volném čase věnují alternativním zdrojům pohonů aut a rozhodli se uspět právě v této soutěži. Držíme jim palce, aby překonali loňský úspěch litvínovského týmu v národním kole, který jsme ze všech sil také podporovali,“ říká ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková.

„Vážíme si této podpory a příležitosti k setkání právě v prostorách UniCRE, které je perfektním příkladem provázání praxe s teoretickými znalostmi. Učitelé byli nadšení nejen z návštěvy areálu, ale také z možnosti diskutovat o budoucnosti vodíku v Česku. Bez obalu a s odborníky z praxe,“ uvádí Václav Bystrianský, jeden z organizátorů Horizon Grand Prix.

Start nové sezóny byl spojen i se změnou názvu programu. Po čtyřech úspěšných ročnících pod jménem Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) se nyní program jmenuje Horizon Grand Prix. Týmy mladých inženýrů soutěží už nejen v Česku, ale celkem v deseti zemích Evropy, v USA a Rusku. Kromě již tradičního rozlosování do finálových dnů byla na programu slavnostního zahájení také diskuze pedagogů s organizátory na téma, jak zlepšit teoretickou i praktickou výuku ve školách.

„K sestavení co nejlepšího auta si studenti většinou dělají čas i mimo vyučování. Národní kolo, ve kterém letos změří výdrž již 28 českých týmů, proběhne tentokrát v Ostravě, a to 17. a 18. dubna. Stále však platí, že závod bude trvat dlouhých 6 hodin a vítězné týmy s největším počtem odjetých kol postupují do světového finále, které letos proběhne na domácí půdě v Praze,“ upřesňuje Václav Bystrianský.

Vodíkové technologie v dopravě nejspíš zaznamenají masivní rozvoj v době, kdy dnešní středoškoláci dospějí do produktivního věku. Podporu těchto technologií, které zábavnou formou využívá dnešní mladá generace, můžeme vnímat také jako investici do budoucnosti. Mladí ambasadoři se v rámci vývoje vodíkových autíček stávají ústředními podporovateli vodíkových technologií, o jejichž rozvoj Unipetrol společně s Benzinou a UniCRE usilují již dnes,” vysvětluje Jiří Hájek, ředitel úseku vývoje a inovací Unipetrol výzkumně vzdělávacího centra (UniCRE).

Informace o Nadaci Unipetrol

Nadace Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Za dva roky fungování již rozdělila v rámci stipendijního programu stipendia mezi 88 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů v celkové hodnotě 3,3 milionu Kč. V grantovém programu na podporu vzdělávací a vědecké činnosti středních škol již rozdělila 2,7 milionů Kč dvanácti středním školám z celé republiky. Ve třetím pilíři své činnosti se nadace věnuje podpoře speciálních vědeckých projektů. Nadace také šíří povědomí o chemii mezi žáky základních škol během série naučně-zábavných programů nazvaných Báječný den s chemií. Více informací o poslání Nadace Unipetrol a jednotlivých programech je k dispozici na internetových stránkách www.nadaceunipetrol.cz.