Nová generace přístupových jednotek 2N nabízí multifrekvenční RFID čtečku v kombinaci s Bluetooth a dotykovou klávesnicí

Společnost 2N rozšiřuje svou řadu přístupových jednotek o novou generaci produktů s názvem 2N® Access Unit 2.0. Tři nové modely jsou osazeny multifrekvenční čtečkou RFID karet, buď samostatně nebo v kombinaci s dotykovou klávesnicí pro vložení PIN kódu či Bluetooth čtečkou pro přístup s pomocí chytrého telefonu.

Společnost 2N, největší světový výrobce IP interkomů, dnes představuje tři nové přístupové jednotky: 2N® Access Unit 2.0 RFID umožňuje používání starších 125kHz RFID karet zároveň s novějšími a zejména zabezpečenými 13.56 MHz kartami. 2N® Access Unit 2.0 Touch Keypad & RFID přidává k RFID čtečce možnost dvoufaktorového ověření s pomocí dotykové klávesnice a 2N® Access Unit 2.0 Bluetooth & RFID nabízí kombinaci RFID a Bluetooth čtečky, díky níž se příchozí identifikuje při využití aplikace v mobilním telefonu 2N® Mobile Key.

Všechny přístupové jednotky jsou koncovými síťovými zařízeními s vlastní pamětí, snadno se instalují s pomocí jediného ethernetového kabelu a lze je vzdáleně konfigurovat a spravovat. Čtečky 2N Access Unit 2.0 mají navíc stejný design jako IP interkomy 2N® IP Verso, 2N® LTE Verso a 2N® IP Solo, díky čemuž tvoří vkusnou kombinaci jak pro instalace v rezidenčních objektech, tak v komerčních prostorách.

Umožňuje současné používání více generací RFID

Základem všech tří nových přístupových jednotek je multifrekvenční RFID čtečka, která umožňuje snímat jak starší 125kHz karty, tak novější zabezpečené 13.56MHz čipy. Díky tomu může provozovatel či správce budovy postupně přejít na novější a bezpečnější technologii RFID, aniž by se musely ze dne na den nahrazovat všechny starší karty, což bývá finančně velmi náročné. Tato RFID čtečka je samostatně k dispozici v modelu 2N® Access Unit 2.0 RFID.

Dvojí autorizace a přístup s mobilem zdarma

Kombinovaná jednotka 2N® Access Unit 2.0 Touch Keypad & RFID je vhodná zejména pro vysoce zabezpečené zóny, jakými jsou banky, laboratoře nebo sklady. Umožňuje totiž dvoufaktorové ověření uživatele s využitím RFID čtečky a dotykové klávesnice. Každý uživatel tak pro otevření dveří musí přiložit RFID kartu a následně ještě zadat svůj PIN kód. Čtečku lze samozřejmě nastavit i tak, že pro přístup do střežené zóny je vyžadován pouze jeden ze zmíněných způsobů autentizace.

Nejnovější trend pak představuje jednotka 2N® Access Unit 2.0 Bluetooth & RFID, která kromě tradičního RFID nabízí pohodlný a moderní přístup s pomocí mobilního telefonu. To ocení především obyvatelé rezidenčních domů při vstupu do domu či do společných prostor v domě, například u dveří na zahradu, do garáží nebo kočárkárny. Stačí, aby měl uživatel staženou aplikaci 2N® Mobile Key, která mu plně nahradí RFID čip. Aplikace je bezplatná a šetří tak náklady za RFID karty, které se navíc uživatelům častěji ztrácí či zničí. Čtecí vzdálenost mezi mobilem a jednotkou lze nastavit, stejně tak i režim otevírání. Technologie Bluetooth v4 (BLE) a šifrovaná komunikace mezi mobilem a čtečkou přitom zamezují zneužití identifikačních údajů. Další uživatelé pak s touto kombinovanou jednotkou mohou stále používat klasickou RFID kartu.

Snadná vzdálená konfigurace a správa

Všechny nové přístupové jednotky lze snadno nastavit přímo přes jejich webové rozhraní či vzdáleně s využitím cloudové služby 2N® Remote Configuration. Tím navíc administrátorům a správcům objektů kompletně odpadají starosti spojené s nastavováním routerů a firewallů. V případě větších instalací lze čtečky hromadně konfigurovat a spravovat ze softwaru 2N® Access Commander. Jedná se o profesionální software pro přístupové systémy s přehledným grafickým rozhraním a intuitivním ovládáním. Software slouží nejen pro správu přístupů do objektu, ale i pro monitorování stavu přístupových jednotek v reálném čase. Součástí tohoto softwaru je základní docházkový systém a přístupová jednotka 2N Access Unit 2.0 tak mimo jiné může sloužit jako docházkový terminál zaznamenávající příchody a odchody všech zaměstnanců.

„Tři nové přístupové jednotky 2N® Access Unit 2.0 odpovídají potřebám moderních administrativních budov a bytových domů, kde se potkávají starší přístupové technologie s novějšími a jsou třeba různé úrovně zabezpečení. Možnost používat různé generace RFID karet zároveň se smartphonem či dotykovou klávesnicí šetří provozovatelům náklady, zároveň jde o řešení připravené na budoucnost,“ říká Tomáš Vystavěl, ředitel divize produktů společnosti 2N Telekomunikace.

Všechny nové přístupové jednotky se dodávají ve stylovém provedení v černé a kovové variantě. Díky krytí IK08 jsou odolné jak vůči vandalům, tak vůči softwarovým hackerům.

Technické specifikace jednotek 2N® Access Unit 2.0:

Rozhraní

  • Napájení: PoE (802.3af) a/nebo 12 V ±15 % / 2 A DC
  • Pasivní switch: NO/NC kontakty, až do 30 V/ 1 A AC/DC
  • Aktivní výstup: 8 až 12 V DC / max 600 mA
  • Vstupy: 2 vstupy – pasivní / aktivní mód (-48V až + 48V DC)

Čtečka karet RFID

  • 125kHz (EM4100, EM4102, Proximity)
  • 13.56MHz (ISO14443A, ISO14443B, HID iClass, podpora NFC)

Bluetooth čtečka

  • Verze: kompatibilní s Bluetooth 4.0 nebo vyšší (BLE)
  • Dosah: nastavitelný (krátký~ 0.5m, střední~ 2m, dlouhý~ až do 10m)

Dotyková klávesnice

  • Technologie: kapacitní dotyková technologie (úroveň citlivosti 0.1pF)
  • Spolehlivost: pravidelná automatická kalibrace (SmartSence)

O společnosti 2N Telekomunikace a.s.

2N je přední evropská firma zabývající se vývojem a výrobou produktů z oblasti IP interkomů a přístupových systémů. Podle zprávy IHS z roku 2016 je největším světovým výrobcem IP interkomů, významným inovátorem je též v oblasti IP přístupových systémů, IP audia a IP výtahových komunikátorů. Společnost byla založena v roce 1991 v České republice a má sídlo v Praze. Nyní má 2N více než 270 zaměstnanců a pobočky v USA, Velké Británii, Německu, Francii, UAE, Austrálii a Itálii, disponuje též širokou distribuční sítí po celém světě. V roce 2016 se společnost 2N stala součástí globální skupiny Axis Group.