V Litoměřicích se 600 školáků ze sedmi škol bavilo při Báječném dni s chemií

Praha, 18. března 2019 – Město Litoměřice, Nadace Unipetrol a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze uspořádali v Litoměřicích zábavně-vzdělávací dopoledne nazvané Báječný den s chemií. Akce se účastnilo bezmála 600 žáků a studentů ve věku třináct až patnáct let ze sedmi základních škol a místního gymnázia. Po Litvínově, Plzni a Mostě byly Litoměřice čtvrtým zastavením této akce,  jejímž cílem je zábavnou formou žákům ukázat, že chemie je moderní a atraktivní obor, jehož studium přináší nekonečné množství zábavy a časem i zajímavou příležitost pro budoucí uplatnění. Vyvrcholením dopoledne byla chemická soutěž školních týmů. Zbrusu novou 3D tiskárnu si za vítězství odnesl tým ze Základní školy U Stadionu v Litoměřicích. Celou akci moderovala Kaira Hrachovcová a byla vysílána v přímém přenosu prostřednictvím mediálního partnera TV Óčko.

Nadace Unipetrol ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a UniCRE (Unipetrol výzkumně vzdělávacím centrem) pořádaly litoměřickou show Báječný den s chemií s tematicky zaměřeným programem již počtvrté. Úvodního slova se ujali starosta města Litoměřice Ladislav Chlupáč a vedoucí odboru školství Andrea Křížová. Báječný den s chemií je skvělá akce, která určitě podpoří zájem žáků a studentů o jejich rozhodování, kam se budou ubírat jejich profesní kroky,“ uvedl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Báječný den s chemií zahájil vědec a popularizátor vědy Michael Londesborough, který zazářil svými pokusy s plyny. Jan Havlík s Michalem Dragounem zaujali mladé obecenstvo experimenty s kyslíkem, hořčíkem v suchém ledu a vyráběli sloní zubní pastu. Ani Jakub Štěpánek nezůstal pozadu se střelným prachem. Pokusy na téma světlo v rukách chemika, které představila Adéla Marschallová Rumlerová, se staly také atraktivní součástí celé show. „Předvádět pokusy před třídou, nebo před naplněným sálem je velký rozdíl. Připadala jsem si jako Jan Ámos Komenský, který běžně vyučoval až tři sta žáků najednou. Ale ověřila jsem si, že pokud se vyučuje zábavnou formou a pedagog je nadšený a zapálený pro svou práci, nebude nouze o budoucí skvělé chemiky. Jsem šťastná, že mohu být toho všeho součástí,“ podotkla zástupkyně ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích Adéla Marschallová Rumlerová, která byla první ženou, která se přidala do mužského týmu prezentátorů.

Na závěr byla vyhlášena zábavná soutěž, jejímž cílem bylo odhalit tajemství Cryptexu Leonarda da Vinciho. Vítězný tým žáků Základní školy U Stadionu v Litoměřicích získal 3D tiskárnu pro svou školu.

„Naše show Báječný den s chemií je jako sněhová koule, nabaluje na sebe šikovné, zajímavé a pracovité chemiky, výjimečné lidi, a to se projevuje i na průběhu dalších projektů nadace. A tady v Litoměřicích bylo vidět, že se tým vyvíjí a posouvá dál. Baví nás to a neustále se zlepšujeme,” zhodnotila celou akci ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková. „Pokud nahlédneme do statistik, Báječných dnů s chemií se již zúčastnilo 2 420 žáků ze 48 základních škol a gymnázií, což je pro nás vizitkou dobře odváděné práce. A to nás velmi těší,“ dodává Julie Růžičková.

Nadace Unipetrol se poprvé spojila s mediálním partnerem TV Óčko, díky němuž upoutávky na Báječný den s chemií sledovalo 15 000 lidí. Kaira Kateřina Hrachovcová, společně s Jakubem Štěpánkem vytvářeli instastories, videa pro Instagram TV Óčka. Celá show byla živě přenášena a na 5 000 diváků sledovalo stream, který byl k dispozici na Facebooku Nadace Unipetrol a na webu www.bajecnydenschemii.cz. Na webových stránkách https://youtu.be/0XDwL2VE3-Q si můžete prohlédnout krátké video z Báječného dne s chemií.

Na další show Báječný den s chemií se můžete letos těšit 20. června v Plzni v Techmania science centru,  7. a 8. října v Kralupech nad Vltavou a nakonec 13. listopadu v Ústí nad Labem.

Informace o Nadaci Unipetrol

Nadace Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Za dva roky fungování již rozdělila v rámci stipendijního programu stipendia mezi 88 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů v celkové hodnotě 3,3 milionu Kč. V grantovém programu na podporu vzdělávací a vědecké činnosti středních škol již rozdělila 2,7 milionů Kč dvanácti středním školám z celé republiky. Ve třetím pilíři své činnosti se nadace věnuje podpoře speciálních vědeckých projektů. Nadace také šíří povědomí o chemii mezi žáky základních škol během série naučně-zábavných programů nazvaných Báječný den s chemií. Více informací o poslání Nadace Unipetrol a jednotlivých programech je k dispozici na internetových stránkách www.nadaceunipetrol.cz.