Doba internetová je pohodlná. Nezapomínejte ale na duševní vlastnictví

Praha, 18. dubna 2019 – Bez internetu se v dnešní době snad už ani neobejdeme. V mnohém nám usnadňuje život a nalezneme na něm vesměs vše. Při jeho užívání ale nesmíme opomíjet pojem duševní vlastnictví, a to především při stahování hudby, fotografií i moderních e-knih. Na co si dát ve virtuálním prostředí pozor ve vztahu k autorským právům a jak se vyvarovat i statisícových pokut?

Za porušení autorského zákona pokuta až 150 tisíc

Pojem duševního vlastnictví, které je připomínáno každoročně 26. dubna, není pro mnoho lidí příliš známý. Jednu z jeho oblastí v České republice upravuje autorský zákon. Do kontaktu s ním přicházíme i nevědomě velmi často, zejména při poslechu hudby, čtení knih, sledování filmů nebo užívání fotografií. Velmi lehce se však lidé mohou uchýlit k neoprávněnému jednání, hlavně při neoprávněném stahování a užívání souborů z internetu, které může vyjít pěkně draho. „Porušení autorského práva je přestupkem, za nějž hrozí pokuta až ve výši 150 tisíc korun. V nejzávažnějších případech může takové porušení naplnit i znaky trestného činu,“ upozorňuje advokát Jiří Knotek. Dle jeho slov se může poškozený autor domáhat například náhrady škody nebo vydání bezdůvodného obohacení, a to i soudní cestou. „Pokud se autor s tím, kdo neoprávněně zasáhl do jeho autorských práv, nedohodne na mimosoudním vyřešení věci, může podat žalobu a domáhat se svých práv u soudu,“ doplňuje Knotek. Další možností je uplatnění nároku na náhradu škody i v trestním řízení.

Když hudbu, tak od ověřených poskytovatelů

Ke stažení hudby zdarma dnes vybízí nespočet webových stránek. Už to, že je nahrávka nabízena bez poplatku, by mělo být varovným signálem. „K nelegálnímu stahování hudby na internetu, při kterém jsou porušována autorská práva, nejčastěji dochází při stahování souborů přes torrenty a veřejná úložiště,“ přibližuje Knotek. Proto je v tomto směru nejbezpečnější a nejschůdnější cestou využití služeb jedné z mnoha aplikací, které mají v nabídce desítky milionů skladeb. Za měsíční poplatek v řádu stokorun si můžete hudební nahrávky užívat neomezeně, a to jak v počítači či v mobilu, tak i na dalších mobilních zařízeních. Díky poskytovatelům lze písničky poslouchat online, případně je možné si hudbu stahovat a vychutnat si ji i bez internetového připojení. K nejoblíbenějším hudebním aplikacím patří v současné době Spotify, Deezer, Apple Music a Google Play. Po několika málo minutách strávených registrací a následnou platbou jsou uživatelům k dispozici hudební nahrávky ve vysoké kvalitě. Tímto postupem se navíc hudební nadšenci vyhnou možnému porušování autorských práv.

Stažená fotka na zeď v obýváku ano, ve firmě už se souhlasem

Autorským dílem je i fotografie. A je vesměs jedno, jakou má snímek kvalitu a co zachycuje. Jakákoliv fotka umístěná v imaginárním prostoru internetu má svého tvůrce a je spojena se zmíněnou zákonnou ochranou. Po stažení obrázku je z hlediska autorského práva důležité jeho další využití – zda je soukromé, nebo komerční. „Do autorského práva nezasahuje ten, kdo užije staženou fotografii pro svou osobní potřebu,“ upřesňuje Knotek. Jeho slova potvrzuje i Andre Beurskens z C Art studia, které se zaměřuje na výrobu a distribuci fotoobkladů. „Lidé, kteří chtějí využít fotografii staženou z internetu a umístit si ji na fotoobklady, jimiž si obloží koupelnu nebo stěnu v obývacím pokoji, samozřejmě autorská práva řešit nemusejí,“ komentuje Beurskens. Pro firmy, které s fotografiemi spojují například nabídku svých produktů nebo služeb, však dle jeho slov platí pravý opak. „Takové užití motivu už je spojeno se ziskem a na zákon je nutné pamatovat – tedy získat svolení autora,“ doplňuje Beurskens s tím, že řešením je využití fotobank, které mají užívání snímků s autory právně ošetřeno, a to nejen z pohledu stažení a běžného užívání, ale i v ohledu komerčního použití. Mezi nejznámější poskytovatele fotografií patří Shutterstock, 123RF, Depositphotos, Dreamstime či Fotolia.

E-kniha mnohé ulehčí, pravidla jsou ale stejná

Novou platformou, která je dnes u čtenářů hojně oblíbená a využívaná, je e-kniha. Ta v dnešní době začíná nahrazovat tištěné knihy. Jedná se v podstatě o datový soubor, jenž má stejný obsah jako papírový výtisk. Lze si jej přečíst na notebooku, mobilním zařízení, počítači či za pomoci speciální čtečky. Zastánci této nové podoby knižních vydání si pochvalují především možnost nákupu přes internet, kdy mají literární dílo například ve svém tabletu k dispozici během několika minut a mohou se hned pustit do četby. Je ale nutné mít na paměti, že i k těmto knihám se vztahují autorská práva. Lidé by tak měli při jejich získávání postupovat a nakládat s nimi v souladu se zákonem, čímž se myslí především zakupovat e-knihy prostřednictvím internetových knihkupectví, a nikoli je stahovat ilegálním způsobem. Fakt, že obsah je v elektronické podobě, však nového majitele nemusí nikterak limitovat. Knihu je možné si bez problémů vytisknout, ale pouze a jen pro vlastní potřebu. Výtisk by neměl být jeho majitelem šířen dál. To samé samozřejmě platí i pro elektronickou verzi, poskytování zakoupené e-knihy komukoli dalšímu je taktéž nedovolené. Čtenáři tak musejí pamatovat i v době nových technologií na pravidla, která jsou s nimi spojena.