Průzkum: Češi za měsíc pořídí přes 50 fotografií, nejvíce přes mobilní telefon

Fotografování je pro Čechy velmi vděčný koníček, jemuž věnují značný čas i prostor ve svých zařízeních. Z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Kingston vyplývá, že čtyři z pěti Čechů za měsíc pořídí 53 fotografií a nahraje v průměru šest videí. „Díky mobilním telefonům a sociálním sítím pořizujeme stále více fotek a videí, což se projevuje i v nutnosti tato data ukládat. Na trhu pozorujeme stále větší zájem o paměťové karty s velkou kapacitou,“ komentuje zástupce společnosti Kingston, Marcin Gaczor.

Praha, Česká republika – 25. dubna 2019 – Průzkum společnosti Kingston zaměřený na pořizování fotografií a videozáznamů proběhl v březnu 2019 na reprezentativním vzorku 505 internetových uživatelů. Vyplývá z něj, že 82 % Čechů fotografuje alespoň jednou za měsíc.  Ti nejaktivnější (7 % z celkového vzorku) dokonce pořídí více než 100 fotografií za měsíc. Většina z nás používá k pořizování fotografií telefon (92 %) a jen třetina (34 %) používá také samostatný fotoaparát. S rostoucí kvalitou čipů v telefonech také stoupá kvalita fotografií a jejich výsledná velikost v paměti. „Společnost Kingston tyto trendy zachycuje a vnímá v rozložení trhu. Uživatelé upouští od malých paměťových karet do svých telefonů a raději volí microSD karty s větší kapacitou, aby se nemuseli omezovat,“ vysvětluje trend Marcin Gaczor. „Trend ještě více podtrhuje pořizování videozáznamů. Ty jsou daleko větší objemem dat a Češi jich v průměru natočí 5,6 za měsíc, přičemž průměrná stopáž videa je téměř v polovině případů (47 %) mezi 20 vteřinami a 1 minutou. Zachycujeme střípky neobvyklých událostí ve svém životě.“

Videozáznam ale zatím rozhodně není tak rozšířený jako fotografie. Videa pořizuje alespoň jednou za měsíc necelá polovina (48 %) z celkového dotázaného vzorku uživatelů. Druhou nejpočetnější skupinou byla videa od jedné do pěti minut (33 %) a jen 4 % respondentů, kteří natáčejí videa, přesáhnou jejich délkou stopáž 5 minut.

„Společnost Kingston tato data zajímají, protože se o ně stará přímo i nepřímo,“ vysvětluje Michal Stauch ze společnosti Kingston. „Uživatelé používají naše paměťové karty přímo v zařízeních nebo využívají vnitřní úložiště, která mnohdy také vyrábíme jako OEM řešení. Pokud jim nestačí paměť v zařízení, začínají stále častěji používat cloudová úložiště. Tyto servery mohou také používat naše operační paměti nebo SSD disky určené právě pro serverovou infrastrukturu. Snažíme se najít způsoby, jak usnadnit lidem práci s daty, aniž by se o ně museli starat.“

Výzkum pro společnost Kingston Digital na téma fotografie a video realizovala agentura Nielsen Admosphere prostřednictvím internetového sběru (CAWI) v termínu od 13. do 18. března 2019. Analýza se uskutečnila na reprezentativním vzorku 505 respondentů u internetové populace nad 15 let, respondenti jsou součástí Českého národního panelu.

Informace o společnosti Kingston můžete najít zde:

YouTube: http://www.youtube.com/kingstontechmemory

Facebook: http://www.facebook.com/kingstontechnologyeurope

Twitter: https://twitter.com/KingstonTech

Instagram: https://www.instagram.com/kingstontechnology

LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/kingston

O společnosti Kingston Digital, Inc.

Kingston Digital, Inc. („KDI“), zajišťující výrobu a distribuci pamětí typu flash, je dceřinou společností Kingston Technology Company, Inc., největšího nezávislého výrobce paměťových produktů na světě. KDI byla založena v roce 2008 a její sídlo je v kalifornském Fountain Valley ve Spojených státech. Další informace můžete získat na internetové adrese www.kingston.com nebo na telefonním čísle +44 (0)1932 738888.